Filmska jesen s kavča

Na spletu bo od danes do 14. novembra potekal mednarodni festival otroškega in mladinskega filma.
Fotografija: Na festivalu Enimation vrtijo dela, ki so jih ustvarili slovenski otroci in njihovi vrstniki z vsega sveta. Foto arhiv Enimationa
Odpri galerijo
Na festivalu Enimation vrtijo dela, ki so jih ustvarili slovenski otroci in njihovi vrstniki z vsega sveta. Foto arhiv Enimationa

Enimation Foto Hana Repše
Enimation Foto Hana Repše
V okviru mariborskega festivala­ Enimation, ki bo tokrat v celoti dostopen prek spleta, si bo mogoče ogledati 30 filmov v treh tekmovalnih kategorijah. V sekciji Sveži filmarji je zajeta produkcija mladih slovenskih avtorjev animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov zadnjih dveh let.

Namen festivala, ki bo letos potekal že desetič, je navdušiti otroke in mlade za ustvarjanje filmov, s katerimi izražajo občutke, videnje in doživljanje sveta, so zapisali organizatorji, mariborsko Društvo za razvoj filmske kulture. »Glavna aktivnost festivala je ogled filmov, ki so jih ustvarili otroci in njihovi vrstniki z vsega sveta. S tem jim omogočimo, da si pridobijo reference, da spoznajo, kaj počnejo drugi mladi na področju filma, da prejmejo povratno informacijo od gledalcev in festivalske žirije,« je povedala programska vodja Hana Repše.




Enimation Foto Hana Repše
Enimation Foto Hana Repše
Festival, ki si prizadeva navdušiti otroke in mlade za filmsko produkcijo.
V spremljevalnem delu tudi delavnici pisanja scenarija in podnaslav­ljanja filmov.
Program in ogled filmov sta dostopna na spletni strani enimation.si.

Na poziv festivala je letos prispelo 53 filmov slovenskih otrok in mladih. Filmi so nastajali s podporo in v produkciji Luksuz produkcije, Društva za širjenje filmske kulture KINO!, Društva 2 koluta in Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon, Enimation School – šole animiranega filma, ki ponuja celoletno izobraževanje na področju animiranega filma za otroke, mlade in učitelje, nekatera dela pa so nastala v okviru filmske vzgoje na posameznih osnovnih šolah.

Filme so razvrstili v sekcije Mini, Midi in Maxi, glede na starost mladih ustvarjalcev, od prvih mojstrovin (do 10 let), prek rastočih misli (od 11 do 14 let), do zardele zrelosti (od 15 do 19 let). Ob jubilejni ediciji so pripravili tudi projekcije vseh dosedanjih zmagovalnih filmov festivala Enimation, s katerimi se bo danes ob 20. uri festival uradno začel.

Enimation Foto Arhiv Enimation
Enimation Foto Arhiv Enimation

 

Delavnice za otroke in študente


Ob uradnem programu festivala si je bilo prek spleta prejšnje dni mogoče ogledati dva celovečerna filma: mladinski domišljijski film Tea (2007) Hanne A. W. Slak o desetletnem Martinu, ki s starši in dedkom živi v hiši sredi gozda, a kljub temu, da ima mnogo nevidnih prijateljev med gozdnimi škrati, pogreša pravega prijatelja iz mesa in krvi.

Enimation Foto Hana Repše
Enimation Foto Hana Repše


Na ogled je bila tudi klasika Grajski biki (1967) Jožeta Pogačnika, ki je dobila naziv »črni film o mladinskem prestopništvu«. Takšne opredelitve ni prejela samo zaradi podajanja temačnega vzdušja na družbenem obrobju, kjer se odvija, temveč tudi zato, ker je eno od redkih slovenskih del, ki bi ga lahko brez pomislekov uvrstili na listo znamenitega črnega vala jugoslovanske kinematografije šestdesetih let, so zapisali na SFC.

Nekatere projekcije bodo pospremili avtorji s spletnimi pogovori, mlade gledalce pa bodo k ogledom filmov spodbujali z raznimi ustvarjalnimi izzivi. Ta teden bodo ponovno organizirali tudi delavnico scenaristike z Anjo Bunderla, magistro filmskega scenarija z Univerze v Salfordu. Na delavnici se bodo otroci preizkusili v pisanju zgodb, ki jih bodo nato prelili v filmski scenarij. Pred festivalom so prek natečaja zbirali ideje mladih – prejeli so jih šestnajst. Zmagovalec natečaja bo razvijal idejo v scenarij v okviru društva Film Factory.

Enimation Foto Arhiv Enimation
Enimation Foto Arhiv Enimation


Avtor animiranih filmov Grega Mastnak je v času festivala pripravil razstavo o tem, kako nastane 2D računalniška animacija, na primeru svoje animirane tv-serije za otroke Princ Ki-Ki-Do. V okviru festivala je že konec oktobra potekala delavnica prevajanja in podnaslavljanja filmov za študente z Robertom Petrovičem in Melito Koletnik.



Na festivalu <em>Enimation</em> vrtijo dela, ki so jih ustvarili slovenski otroci in njihovi vrstniki z vsega sveta. Foto arhiv Enimationa
Na festivalu Enimation vrtijo dela, ki so jih ustvarili slovenski otroci in njihovi vrstniki z vsega sveta. Foto arhiv Enimationa

Komentarji: