Kdo bi moral in kdo bo zmagal

V noči na ponedeljek bodo podelili nagrade, ki veljajo za znanilce oskarjev.
Fotografija: Bo Borat po ponovni osvojitvi Amerike osvojil tudi zlate globuse? Foto Amazon Studios
Odpri galerijo
Bo Borat po ponovni osvojitvi Amerike osvojil tudi zlate globuse? Foto Amazon Studios

Nocoj bodo zvezde velikega platna, ki so v zadnjem času predvsem zvezde malih zaslonov, spet na trnih. Z dvomesečno pandemsko zamudo so namreč pred vrati zlati globusi, prvi znanilci najboljših filmov in tv-serij v sezoni podeljevanja nagrad, ki jih imenuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (HFPA).

Za nas se bo spletna podelitev nagrad začela ob 2. uri zjutraj z nedelje na ponedeljek. Morda bi si organizatorji v teh izrednih razmerah lahko omislili tudi Evropejcem in ne le Američanom prijaznejšo uro, kot to že počnejo nekateri prireditelji glasbenih dogodkov, a jim to ni prišlo na misel. Tako bosta gledalce mreže NBC vsaka s svoje obale pozdravili povezovalki prireditve, komičarki Amy Poehler iz Los Angelesa in Tina Fey iz New Yorka.

Približno 90 kritikov in novinarjev, kolikor jih je v združenju, ki podeljuje nagrade, se je potrudilo, da je izbralo rasno, spolno in vsebinsko raznovrsten pregled ustvarjalnosti preteklega leta, a so bili kljub temu deležni kritik, da je v naboru nominirancev premalo latinskoameriških filmskih ustvarjalcev. Na področju režije so med peterico nominiranih tri režiserke: Emerald Fennell za Obetavno dekle, Regina King za Noč v Miamiju in Chloé Zhao za Nomadland.

Če bo zmagala katera od njih, se bo to zgodilo prvič po letu 1983, ko je Barbra Streisand prejela nagrado za režijo romantičnega muzikala Yentl. Največ možnosti, da pobere vsaj en kipec, ima sicer Fincherjev Mank – spomin na staro šolo hollywoodskih studiev skozi oči scenarista Hermana J. Mankiewicza –, ki je nominiran kar šestkrat. A predrzni napovedovalci ga ne vidijo med zmagovalci. Po napovedih še najbolje kaže stranski igralki iz Manka Amandi Seyfried, ki pa ima ob Olivii Colman, Glenn Close in Jodie Foster najbrž preveliko konkurenco.


 

Cohen kuje železo


Kot pred vsako podelitvijo je najljubši šport filmskih strokovnjakov in navdušencev ugibanje o zmagovalcih. Tokrat se zdijo napovedi nekoliko neusklajene. Poznavalci, ki se dobro zavedajo določenosti in predvidljivosti nagradne mašinerije, že nekaj časa napovedujejo tiste, ki si zmago zaslužijo, in tiste, ki bodo nagrade (najbrž) dobili. Številni pripisujejo zasluge za najboljši film lanskega leta sodni drami Sojenje čikaški sedmerici Aarona Sorkina, v kateri med drugimi obtožene protestnike proti vojni v Vietnamu igrata tudi Angleža Eddie Redmayne in Sacha Baron Cohen. Cohen ima več železja v ognju, saj v kategoriji muzikalov in komedij kandidira tudi z Boratom in mnogi mu (na škodo muzikala Hamilton Lina Manuela Mirande) napovedujejo zmago – tako filmu kot Cohenu na področju glavnega igralca. Prav tako se po mnenju poznavalcev dobro piše njegovi filmski hčerki Mariji Bakalovi, ki v filmu omreži Trumpovega odvetnika Rudyja Giulianija in je v tej kategoriji nominirana za najboljšo igralko.



Med igralkami v dramah je favoritinja moderna ovdovela nomadka Frances McDormand, ki navdušuje v Nomadlandu, zmagovalcu beneškega festivala. Tam je leva za najboljšo igralko prejela Vanessa Kirby za vlogo strte nesojene matere v Pieces of a Woman in mnogi so prepričani, da bi si zaslužila tudi globus. Pri Hollywood Reporterju sicer menijo, da je svoje delo najbolje opravila Carey Mulligan, maščevalka v komično-tragičnem trilerju Obetavno dekle.



Med igralci pa največ kritikov stavi na posthumno zmago Chadwicka Bosemana kot srboritega trobentača, ki je svojo zadnjo vlogo pred smrtjo avgusta lani zaradi raka odigral v glasbeni drami Ma Rainey's Black Bottom. V tej kategoriji ima močnega tekmeca Anthonyja Hopkinsa, ki ga imajo zlati globusi radi, to je namreč njegova deveta nominacija v karieri (nagrado Cecila B. DeMilla za življenjsko delo je prejel leta 2006). Morda bo temu velikanu vloga dementnega očeta v filmu Oče prinesla prvi zlati globus za igro.

Zlati globusi so letos spregledali edini film, ki je lani ujel kinematografsko distribucijo, The Tenant, in mu namenili le eno nominacijo. Mnoge je začudilo tudi to, da med zveličanimi imeni ni veteranov, kot so Meryl Streep, Tom Hanks in Sophia Loren.
 

Bo okronana Krona?


Netflix, ki se mu nasmiha 42 kipcev, prednjači tudi v najboljših tv-serijah preteklega leta, med katerimi žanje največ pozornosti saga o britanski kraljici Elizabeti II. Krona z Olivio Colman v vlogi kraljice matere, Emmo Corrin kot princeso Diano in Joshem O'Connorjem kot princem Charlesom. Veliko presenečenje bi bilo, če bi Kroni vzela kipec čudovito kompleksna znanstvenofantastična grozljivka Lovecraft Country.



Med miniserijami je favorit Damin gambit, ki je poskrbel, da je šah spet popularen, med komedijami pa ima po mnenju Varietyja vse adute v rokah neizkušen ameriški nogometni trener Ted Lasso, ki v istoimenski nadaljevanki Apple TV+ pripelje do zmagovalnega zamaha britanske prvoligaše iz Richmonda.

Komentarji: