My way Maje Weiss

Kinodvor, Ljubljana. Premiera filma ob 20.30.
Fotografija: Maja Weiss. FOTO: arhiv Kinodvora
Odpri galerijo
Maja Weiss. FOTO: arhiv Kinodvora

V Kinodvoru bo danes premierna projekcija filma My way 50 – med iskanim in najdenim svetom, avtobiografski dokumentarec Maje Weiss, ki pet desetletij svojega življenja prikazuje skozi filme, ki jih je ustvarila kot režiserka in scenaristka. Med njimi sta filma Cesta bratstva in enotnosti (1998), ki je osvojil nagrado za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma in bil uvrščen v tekmovalni program amsterdamske Idfe, ter Fant, pobratim smrti (1991), nagrajen s srebrnim golobom na filmskem festivalu v Leipzigu.
 

Insajderski pogled na režiserkino delo


Kot so zapisali organizatorji, je svoj prvi film posnela leta 1984 na AGRFT, prvo kamero pa si je kupila leta 1987 za prvi honorar, ki ga je zaslužila kot tajnica režije. My Way 50 je insajderski pogled na režiserkino lastno delo, s katerim je od nekdaj izpostavljala zamolčano, nevidno, nezaželeno. V filmih se je ukvarjala s Černobilom, Nubami, Darfurjem, vojno za vodo, žrtvami totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavskim razredom, nacionalizmom, ksenofobijo, tudi z begunci – daleč pred begunskim valom. Obenem si je ustvarila družinsko okolje, ki deluje kot neke vrste zadruga in vztraja kljub sodobnemu antikulturniškemu ozračju.

Dokumentarec o času, ki ga je Maja Weiss živela in zabeležila v svojih filmih, je del slavnostnega programa ob praznovanju desetletnice mestnega kina in preddogodek Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. V Kinodvoru bodo danes tri projekcije. Ob 10. in 15. uri v okviru ciklusa Filmska srečanja ob kavi – projekciji ob 10. uri bo sledil pogovor z Majo in Ido Weiss. Ob 20.30 bo uradna premiera filma.

Komentarji: