Najboljši film je Dawn Wall

Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, je poudarila mednarodna žirija.
Fotografija: Free Solo je najboljši plezalni film. FOTO: arhiv FGF
Odpri galerijo
Free Solo je najboljši plezalni film. FOTO: arhiv FGF

Ljubljana – Dawn Wall je film, ki je na 13. festivalu gorniškega filma osvojil nagrado mesta Domžale, kakor se imenuje osrednje priznanje. S tem je dokumentarna zgodba o ameriških plezalcih Tommyju Caldwellu in Kevinu Jorgesonu, ki sta januarja 2015 premagala nepreplezano (in po mnenju mnogih tudi nepreplezljivo) smer Dawn Wall v dolini Yosemite, premagala tudi najbolj zaželeni gorniški film letošnjega leta, z bafto nagrajeni Free Solo. Slednji se prav zdaj poteguje za oskarja v kategoriji dokumentarnega filma.
 

Med predanostjo in obsedenostjo


Dawn Wall FOTO: arhiv FGF
Dawn Wall FOTO: arhiv FGF
Dawn Wall režiserjev Josha Lowella in Petra Mortimerja se od sorodnih filmov z gorniško in posebej plezalsko tematiko razlikuje po izvrstni dramaturgiji, ki prepleta drobce iz preteklega in sedanjega življenja ameriškega plezalca Tommyja Caldwella s skoraj tri tedne trajajočim podvigom v 900 metrov visoki steni. Na podvig se je Caldwell pripravljal več let; k temu so ga gnale tudi osebna stiska in razočaranje zaradi ločitve od žene in pravzaprav edine dotedanje soplezalke.

Caldwell v ZDA ni znan le kot izvrsten soplezalec, ki je dosegel to, za kar so bili prepričani, da ni mogoče, pač pa tudi po pretresljivi izkušnji iz mladosti, ko so ga skupaj z dekletom in dvema soplezalcema ugrabili kirgiški uporniki. Še bolj kot dramatična rešitev iz na videz brezizhodne situacije je v ameriških medijih odmeval omenjeni podvig, ki je Caldwella in soplezalca Jorgesona, dotlej bolj znanega po balvanskem plezanju, dvignil na raven nacionalnih junakov.

Tommy Caldwell med premagovanjem 900-metrske stene. FOTO: arhiv FGF
Tommy Caldwell med premagovanjem 900-metrske stene. FOTO: arhiv FGF
»Film je iskren prikaz tanke meje med predanostjo in obsedenostjo, obenem pa neprestano preseneča in skrbi, da gledalec v nobenem trenutku ne izgubi zanimanja. Popotovanje v globine Hada, od koder je pobeg mogoč samo v trdni navezi s soplezalcem,« je obrazložila festivalska žirija, ki so jo sestavljali predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma Javier Barayazarra, alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter fotograf in snemalec Marko Magister.
 



Druge nagrade in priznanja


Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 32 filmi v tekmovalnem programu nagradila še nemški film Manaslu (najboljši alpinistični film), ameriški Free Solo (najboljši plezalni film), kanadski Življenje z gorami (najboljši film o gorah, športu in avanturi), francoski Zeleni Everest (v kategoriji gorska narava in kultura) in španski Viacruxis (kratki gorniški film). Posebno nagrado Televizija Slovenija je dobil nemški film A. O. – V Coni.

Žirija je podelila tudi častne pohvale alpinističnemu filmu Marcel na vrhuncu moči (Švica), plezalnemu Odločitve (Nemčija), filmu Odprava na konec sveta (Velika Britanija) v kategoriji gore, šport in avantura, med filmi o gorski naravi in kulturi pa slovenskemu Nepoškodovane Rožleta Bregarja o gibanju Balkan River Defence in njegovem protagonistu Roku Rozmanu ter o zadnjih prosto tekočih rekah Evrope, ki jih najdemo na Balkanu.

Častno pohvalo žirije v kategoriji gorska narava in kultura je prejel slovenski film Nepoškodovane. FOTO: arhiv FGF
Častno pohvalo žirije v kategoriji gorska narava in kultura je prejel slovenski film Nepoškodovane. FOTO: arhiv FGF


»S celotno ekipo Balkan River Defence, s katero se povezujemo z lokalci na Balkanu in se bojujemo proti jezovom, smo več kot zadovoljni, da je film odlično sprejet tako doma kot v tujini. Dokumentarec nam predstavlja prvovrstno orodje za ozaveščanje ljudi o tej problematiki. Letos se bomo borili že četrto leto. Pridite vsi pogledat, kako smo začeli ta boj, ki je čisti rock'n'roll, pa boste videli, da lahko čisto vsak naredi nekaj za ohranjanje rek in narave,« vabi režiser Bregar, ki je na lanskem Festivalu gorniškega filma slavil s filmom Zadnji ledeni lovci.
 

Še je čas za ogled


Nagrajeni filmi bodo v soboto in nesedljo na ogled v Domžalah, Ljubljani in Radovljici. V Cankarjevem domu bo v soboto mogoče prisluhniti še spominom legendarnega alpinista Rada Kočevarja ter predavanjema slovenskega plezalca Klemna Bečana in avstrijskega alpinista Hansjörga Auerja.

Komentarji: