Poletje filmskih doživetij

Na Ljubljanskem gradu bo spet zaživel letni kino, projekcije bodo trajale do 7. avgusta.
Fotografija: Palm Springs je eksistencialna komedija o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla. FOTO: Jessica Perez
Odpri galerijo
Palm Springs je eksistencialna komedija o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla. FOTO: Jessica Perez

Na prvem od letošnjih 24 filmskih večerov v organizaciji ­Kinodvora in Ljubljanskega gradu bodo nocoj ob 75-letnici filma predvajali Hitchcockovo mojstrovino Razvpita (Notorious)​ z Ingrid Bergman in Caryjem Grantom. Poleg izbora najodmevnejših filmov pretekle sezone bo skupno na ogled kar dvanajst predpremier.

Med njimi bo tudi otvoritveni film 74. canskega filmskega festivala, ki še poteka, novost francoskega reži­serja Léosa Caraxa Annette, v katerem v glavnih vlogah nastopata Adam Driver in Marion Cottillard. Na sporedu bo v okviru Vikendove predpremiere, s katero se bo 7. avgusta sklenil Film pod zvezdami.


Za vsakogar nekaj


Filmski izbor je pester tako po vsebini kot po žanrih, zato bo v njem vsak gledalec našel nekaj zase. Obiskovalci bodo lahko na primer ujeli letošnje dobitnike oskarjev Nažgane (Druk), ki so prejeli nagrado za najboljši tujejezični film in naj bi dobili še ameriško različico, Deželo nomadov (Nomadland), ki je prejela kar tri, Očeta (The Father), režiserski debi Floriana Zellerja, in Minari. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji kulinarike. Na Peugeotovi predpremieri Okusa lakote (Smagen af sult) bo gledalce v svet okusov popeljal režiser Christoffer Boe, v dokumentarcu Iskalci tartufov (The Truffle Hunters) pa bodo peščici priletnih možakarjev s sprehajalnimi palicami in iskrivim smislom za humor v iskanju nadvse cenjenega belega tartufa sledili globoko v gozdove Piemonta.

Željni smeha in zabave bodo med drugim lahko izbirali med ameriškim filmom Palm Springs, zasukov polno komedijo o ljubezni, izolaciji in iskanju smisla (na sporedu je danes), novim filmom Woodyja Allena Rifkinov festival (Rifkin's Festival), ki je »bolj filozofski od večine Allenovih novejših del«, španskim Hrupna soseda (Sentimental) ali satiro Izbrisati zgodovino (Effacer l'historique) francoskih mojstrov absurda Benoîta Delépina in ­Gustava Kerverna.

Manjkalo ne bo niti dokumentarnih filmov: od Grete (I Am Greta), ki prikazuje eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke, do zabavnega dokumentarca o kontroverznem fotografu Helmut Newton: lepe in poredne (Helmut Newton: The Bad and the Beautiful) ter za oskarja nominiranega Krta (El Agente Topo), ki je poln humorja, topline in slikovitih likov – šarmantnega »detektiva« spremlja na tajni misiji v domu starostnikov.

»Predpremierno bomo predstavili novi film režiserja, pisatelja in publicista Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje ter slovensko koprodukcijo Sadeži pozabe (Mila), zmagovalca zadnjega ljubljanskega filmskega festivala Liffe. Z novim filmom Stari se predstavlja tudi M. Night Shyamalan, mojster nadnaravne groze in presenetljivih zasukov (Šesti čut), posnet je po stripu Peščeni grad, ki je izšel tudi v slovenščini,« so nam povedali v Kinodvoru ter dodali, da bodo ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov in priporočil obiskovalcem Filma pod zvezdami zagotovili kakovostno, varno in prijetno filmsko doživetje.

Preberite še:

Komentarji: