Si Bohemian Rhapsody ne zasluži oskarja?

Film je hollywoodski industriji prinesel velik zaslužek, pa vendar nekateri kritiki menijo, da si Bohemian Rhapsody ne zasluži oskarja.
Fotografija: FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
FOTO: Promocijsko gradivo

Poznani ritmi pesmi We Will Rock You popeljejo v uvod filma Bohemian Rhapsody, ki je velik poklon Queenom in pokojnemu pevcu Freddieju Mercuryju. Zakaj si tak film, ki je nominiran za oskarja, slednjega ne zasluži?

Akademija za filmsko umetnost in znanost je letos imenovala osem filmov, ki tekmujejo za prestižnega oskarja. Definicija najboljšega filma sicer ne obstaja, film, ki zmaga pa vsekakor predstavlja pogled in zmožnosti trenutne ameriške filmske industrije v vlogi spodbujanja kulture. Leta 2018 smo dobili paleto različnih filmov, ki pokrivajo mnoge okuse, in sicer film o super heroju Black Panther, dve politični satiri - ena v kraljevem dvorišču iz 18. stoletja in druga v Beli hiši, film o prodiranju v Ku Klux Klan, klasično hollywoodsko izvedbo A Star Is Born, klasično hollywoodsko komedijo za dobro počutje, domačo dramo in biografijo rokerske zvezde z naslovom Bohemian Rhapsody. Kaj točno je komisija iskala v filmih letos, bo znano z izborom nagrajenca, ki bo 24. februarja. Kritiki pa menijo, da si Bohemian Rhapsody ne zasluži oskarja.
 

Bohemian Rhapsody označen za leni film


Kritičarka in novinarka Alissa Wilkinson je o Bohemian Rhapsody dejala, da film po njenem mnenju preprosto ni dober, moral bi biti barvitejši, življenje nadarjenega umetnika prikazano bolj domiselno, ne pa tako votlo in naporno, osvetlitev filma pa je bila čudna in okorna. Poleg vsega tega za filmom stoji še drama režiserja Bryana Singerja, ki je bil odpuščen zaradi neprimernega vedenja na snemanju, kjer se kasneje ni niti več pojavil. Singer je sicer še vedno uradno priznan kot režiser filma.

Po mnenju kulturne novinarke je Bohemian Rhapsody eden tistih filmov, ki napraskajo glasove različnih generacij nostalgičnih volivcev oskarjev. Kljub obtožbam proti Singerju, film spremlja podpora mnogih volivec, saj se Hollywood spreminja počasi, poleg tega pa mnogim ljudem preprosto ni mar za incidente, ki so se zgodili med snemanjem. »Oboževalci med katerimi verjamem, da so tudi volivci za oskarja, so mojo kritiko filma, komentirali z izjavami, da so v celoti zadovoljni z upodobitvijo benda in Mercuryja ter dejali, da je film zelo prijeten, skoraj pomirjujoč,« pravi Romanova, kar pa ni niso kritični argumenti filma.

»Menim, da je v film vloženega premalo dela, da bi si zaslužil takšno opevanje. Njegov režiser je bil pogosto odsoten, scenarij precej dolgočasen, liki razen Merkurja in njegove žene so slabo dodelani, glasba v prizorih pa pogosto uporabljena v škodo filma. Denimo pesem Another One Bites the Dust je povezana z montažo gejevskih kopalnic, ki napovedujejo Mercuryjevo diagnozo aidsa, s čimer se pesem spremeni v nekaj žaljivega in homofobnega, namesto v zabavo,« dodaja Romanova.

Freddijeva povezanost s svojo homoseksualnostjo, njegovi notranji konflikti in samota niso ustrezno obravnavani, da bi lahko razumeli, kdo je Freddie bil v resnici. S čimer se strinja tudi novinar Noam Hassenfeld, ki je za Vox dejal, da sprašuje, če bi film sploh bil prepričljiv brez poznanih obrazov glavnih igralcev ali pesmi, saj film o zgodbi Bohemian Rhapsody ponudi toliko, kot si lahko preberemo tudi na Wikipediji.

Tudi drugi komentatorji ocenjujejo, da se v filmu pojavlja precej pomembnih vprašanj, kot so zakaj je Freddiejev odnos z družino tako hladen, kakšno je bilo njegovo otroštvo v Zanzibarju in Indiji, kjer je začel igrati klavir, zakaj zanika svoje ime in izvor, pa vendar film vprašanj in odgovorov ni ponudil.
 

Film je v svetu dosegel prepoznavnost in priljubljenost


Ljudje, ki so oboževalci Queenove glasbe, film obožujejo, saj popelje v življenja glasbenikov Quenna in Freddiea Mercurya v glavni vlogi, ki jo odigral Rami Malek, za kar je tudi nominiran za najboljšega moškega igralca. Film je hollywoodski industriji prinesel velik zaslužek, pa vendar nekateri kritiki menijo, da si Bohemian Rhapsody ne zasluži oskarja. Kaj bo odločila komisija, pa bomo izvedeli čez dva dni.

Komentarji: