TV namigi: Božji red, Dobri kraj ter Vojna in mir

Nocoj je na sporedu drama o švicarski gospodinji, ki ugotovi, da jo moti dejstvo, da nima volilne pravice. Na Fox Life prihaja komična serija o življenju po smrti, na TVS pa vnovič predvajajo priredbo slavnega Tolstojevega romana.
Fotografija: Božji red Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Božji red Foto Tv Slo

Sreda, 13. marca

 

Božji red: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Die göttliche Ordnung. Švica, 2017. Režija: Petra Volpe. Igrajo: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig. Drama/komedija. 96 minut. 
Švica 1971. Nora je mlada gospodinja, ki z možem, dvema sinovoma in s tastom živi v majhni vasi. Globoko na švicarskem podeželju ni čutiti velikih družbenih sprememb, ki so se začele konec 60. let in tudi Nore, ki velja za mirno, prijazno osebo, se ne dotaknejo – dokler ne spozna, da je v vseh pogledih podrejena možu in da je tako celo zapisano v ustavi. Tedaj se upre zastareli, patriarhalni družbeni ureditvi in začne javno zagovarjati žensko volilno pravico ...

Odlična igra glavne igralke pripomore k temu, da je film nadvse gledljiv, čeprav je precej črno-bel v svojem prikazu šokantnega dejstva, da v državi, ki velja za demokratično, leta 1970 ženske niso smele voliti. Čeprav so leta 1971 ženske v Švici dobile volilno pravico, še vedno niso imele pravice glasovati na lokalnih referendumih. To pravico so v enem od kantonov dobile šele 1991. V Sloveniji so ženske volilno pravico dobile 1920, a so jim jo 1921 spet vzeli in vrnili 1946.
 


Vojna in mir: TVS 2 ob 21.55


Vojna in mir Picture shows: Pierre (PAUL DANO), Natasha (LILY JAMES) and Andrei (JAMES NORTON) Foto Mitch Jenkins Bbc 2015
Vojna in mir Picture shows: Pierre (PAUL DANO), Natasha (LILY JAMES) and Andrei (JAMES NORTON) Foto Mitch Jenkins Bbc 2015


War & Peace. VB, 2016. 1/8. Igrajo: Paul Dano, James Norton, Lily James, Jessie Buckley, Jack Lowden. Zgodovinska TV-serija. 45 minut. 
Priredba Tolstojeve klasike se začne v času, ko Napoleonov osvajalski pohod čedalje bolj vpliva tudi na Rusijo. Serija ob vojaškem konfliktu mojstrsko izrisuje usode posameznikov iz petih plemiških rodbin. Na eni strani poveličuje patriotski žar ruskih vojakov, ki stopajo v bran domovini, na drugi strani subtilno prisluškuje čustvom podeželskih žensk, ki sredi vojne vihre iščejo varno zatočišče za svoja ljubezenska hrepenenja.

Nekoliko predelana časovnica romana, izpuščeni stranski junaki in končni epilog knjige so manjši posegi v zgodbo, tako da seriji vseeno uspe ostati dovolj zvesta in moderna.
 


Dobri kraj: Fox Life ob 22.55 (Premiera)



The Good Place. ZDA, 2016. 1. sezona. 1/13. Igrajo: Kristen Bell, Ted Danson, William Jackson Harper, Jameela Jamil. Nanizanka.
Eleanor Shellstrop je običajna ženska, ki se po smrti znajde v onostranstvu, in sicer v Dobrem kraju – namesto v Slabem kraju, kamor zares spada. Skriva se pred Michaelom, arhitektom, ki je ustvaril Dobri kraj in ne ve, da je naredil napako. Eleanor je odločena, da se bo poboljšala in našla v sebi dobro stran in zasluženo ostala v Dobrem kraju.

Prisrčna igra in inteligenten scenarij sta glavni odliki absurdne zgodbe o življenju po smrti. Skrajno zabavno, pravijo kritiki.

Komentarji: