TV namigi: Ivan in Karla, Pozabljeni, Bournova zapuščina ...

Nocoj dokumentarec o dramatiku Ivanu Mraku in kiparki Karli Bulovec, o Judih na območju Jugoslavije in prvi Bourne z Jeremyjem Rennerjem. Za ljubitelje stand-upa pa posnetek predstave Perice Jerkovića.
Fotografija: Ivan in Karla Foto Tvs
Odpri galerijo
Ivan in Karla Foto Tvs

Nedelja, 27. januarja

 

Ivan in Karla: TVS 1 ob 22.50 (Premiera)


Slovenija, 2019. Režija: Alma Lapajne. Igrajo: Saša Tabaković, Polona Juh, Žan Koprivnik. Igrano-dokumentarni film.
Film odpira pogled na razmerje med pisateljem Ivanom Mrakom in njegovo ženo, kiparko Karlo Bulovec. Predstaviti Mraka ni mogoče, ne da bi predstavili njegovo zavezanost Bulovčevi, ki je sodobnike razburjala tako s popolnim umetniškim talentom kot tudi s tem, da je več kot polovico svojega življenja prehodila z Mrakom. Seveda velja tudi obratno. Tudi Karlino življenje se odkrije kot celota le, če pogledamo skozi Mrakova očala. 

Ustvarjalci so iskali odgovore na vprašanja, kje se dotikata drug drugega, kje so odtujenosti ter zakaj bežita in se vedno znova vrneta? Osnova za scenarij je več desetletij raziskovanja psihiatra in psihoanalitika Matjaža Lunačka, ki ga je vseskozi vznemirjal umetniški par Mrak in Bulovčeva. V glavnih vlogah igrata Saša Tabaković in Polona Juh, ki sta par tudi zasebno.
 

Pozabljeni – zgodba o jugoslovanskih Judih: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


The Forgotten Ones. Izrael, 2018. Režija: Nitza Gonen. Dokumentarni film.
Ustvarjalci – na čelu z mlado, v Sarajevu rojeno Judinjo, ki išče sledi o svojem pradedu – so posneli pričevanja preživelih in pripovedi zgodovinarjev iz vseh republik nekdanje Jugoslavije. Od cvetoče jugoslovanske judovske skupnosti, ki je pred vojno štela 82.000 ljudi, ni ostalo skoraj nič.


Bournova zapuščina: Planet Tv ob 20.00

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Bourne Legacy. ZDA, 2012. Režija: Tony Gilroy. Igrajo: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Stacy Keach, Edward Norton. Akcijski triler. 135 min.
Zgodba je postavljeno v sredino dogajanja film Bournov ultimat, ko Jason Bourne razkriva nečednosti v Cii. A to ni zgodba o Bournu, ampak o tajnemu agentu Aaronu Crossu. Direktor Cie pokliče na pomoč polkovnika Byerja, da pomete težave pod preprogo, a izkaže se, da je diplomirance novega programa še teže odstraniti kakor Bourna.

Rojen v Jugi: Pop TV ob 22.10 (Premiera)


Perica Jerković Foto Pop Tv
Perica Jerković Foto Pop Tv


Slovenija, 2018. Avtor: Perica Jerković. Stand-up komedija. 
Se še spominjate časov, ko je mleko teklo iz plastičnih vrečk, ko so se otroci veselili Živalskega kraljestva in ko je bil Dan mladosti res dan z veliko začetnico? Rojen v Jugi ni stand-up komedija o Jugoslaviji, temveč je osebna izpoved Perice Jerkovića, ki je bil rojen v državi, ki je izginila v vojni. On pa je odrasel, postal kovinar, kasneje študent prometa, polnilec polic in prodajalec pohištva.

Komentarji: