TV namigi: Kaj se je zgodilo z Baby Jane?, ​Slovenski pozdrav, Oboževalka ...

Za ponočnjake klavstrofobična filmska klasika, prej pa vrnitev Slovenskega pozdrava, francoska mešanica komedije in drame in omnibus ameriških zvezdnic.
Fotografija: Kaj se je zgodilo z Baby Jane? What Ever Happened to Baby Jane? (1962) Foto Press
Odpri galerijo
Kaj se je zgodilo z Baby Jane? What Ever Happened to Baby Jane? (1962) Foto Press

Petek, 5. oktobra


Kaj se je zgodilo z Baby Jane?: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: 5 (od 5)

What Ever Happened to Baby Jane? ZDA, 1962. Režija: Robert Aldrich. Igrajo: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono. Drama/grozljivka. 134. minut. 
Nekdanji igralki Blanche (Joan Crawford) in Baby Jane Hudson (Bette Davis) sta starejši sestri, ki živita v propadajočem hollywoodskem dvorcu. Blanche je lastnica dvorca in je obsojena na invalidski voziček, Baby Jane pa je zabredla v alkohol, povrhu pa je tudi duševno bolna. Ko Blanche napove, da bo dvorec prodala, jo začne Baby Jane na vse mogoče načine terorizirati.

Medtem ko so bile kritike filma ob njegovem nastanku mešane, danes velja za filmsko klasiko, lik Baby Jane Hudson pa je pristal na lestvici 50 najboljših filmskih zlobnežev. Ob mojstrskem prikazu klavstrofobičnega vzdušja režiserja Roberta Aldricha film zaznamuje sovraštvo glavnih protagonistk, ki se je med Davisovo in Crafordovo odvijalo tudi izza kamere. 

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.


Slovenski pozdrav: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Slovenski pozdrav Foto
Slovenski pozdrav Foto


Slovenija, 2018. Režija: Marjan Kučej. Voditelja: Darja Gajšek, Blaž Švab. Razvedrilna oddaja.
Vrača se narodno-zabavna glasbena oddaja z uveljavljenimi narodno-zabavnimi skupinami in zmagovalci poletnih festivalov domače glasbe. Osrednje mesto bo namenjeno rubriki Družina poje, v kateri se bodo predstavljale slovenske družine, ki še ohranjajo pevsko tradicijo. Za humorne vsebine bo skrbela Urška Vučak Markež, ki bo gledalcem svetovala pri reševanju vsakdanjih problemov.


Oboževalka: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Oboževalka Elle l'adore Foto Press
Oboževalka Elle l'adore Foto Press


Elle l'adore. Francija, 2014. Režija: Jeanne Herry. Igrajo: Sandrine Kiberlain, Laurent Lafitte, Pascal Demolon. Komedija/drama. 104 minute. 
Režijski prvenec 36-letne igralke se vpraša, kakšna je cena slave za tiste, ki obožujejo, in tiste, ki so oboževani.

Muriel je kozmetičarka srednjih let. To, da si ves čas izmišljuje zgodbe, da bi naredila vtis na prijatelje, in dejstvo, da je v mamini hiši postavila svetišče svojemu najljubšemu pevcu, priča o tem, da v njeni glavi ni vse čisto v redu. Ker že dvajset let obišče vse koncerte pop pevca Vincenta Lacroixa, si je pridobila tudi vstopnico v zaodrje in ga tudi spoznala. Ko Vincentovo dekle umre v čudnih okoliščinah, pevec za pomoč prosi Muriel ...

Ironičen film, ki se ponaša z dobro igro in kopico zapletov. 

Opozorilo: Mlajši otroci naj si film ogledajo s starši ali skrbniki.


Pet usod: Pop TV ob 22.45

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Five. ZDA, 2011. Režija: Jennifer Aniston, Patty Jenkins, Alicia Keys, Demi Moore, Penelope Spheeris. TV-drama/omnibus. 87 minut.
Petim kratkim filmom, ki so jih posnele znane Američanke, je skupna tema: rak na prsih oziroma kako ta diagnoza fizično in psihično vpliva na ženske in njihove bližnje. 

V Charlotte Demi Moore pokaže žensko, ki leži na smrtni postelji prav na dan, ko je človek prvič stopil na Luno. V ospredju je Charlottina hčerka Pearl, ki ji o mamini bolezni nihče nič ne pove. V Mii Anistonova začne s poroko ženske, za katero izvemo, da je bila prepričana, da bo zaradi raka umrla in je zato zapravila ves denar. Njena zdravnica je zdaj odrasla Pearl, ki poveže vse zgodbe. Lili je režirala Alicia Keys in v njej diagnozo raka dobi ženska, ki se je doslej ukvarjala le s kariero. Chayenne je barska plesalka, katere mož je obseden s prsmi, film je režirala Spheerisova. Na koncu pa film Jenkinsove pove zgodbo Pearl, ki se mora zdaj boriti z isto boleznijo kot pred leti mama.

Film, ki skuša poučiti o bolezni in poudariti pomembnost in potrebnost mamografij, a se hkrati zaveda, da je prav humor tisti, ki »rešuje življenja«. 

Komentarji: