TV namigi: Slovenija v letu 2018, Gospod sodnik, Končno slaven

Mojca Pašek Šetinc je pripravila pregled dogodkov v Sloveniji v letošnjem letu, v filmu Gospod sodnik boste prepoznali glavno igralko iz serije Oblast, pozno zvečer pa komedija s Chrisom Rockom o hollywoodskem zakulisju.
Fotografija: Marjan Šarec. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. Foto Leon Vidic/Delo

Četrtek, 27. decembra

 

Slovenija v letu 2018: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Slovenija, 2018. Avtorica: Mojca Pašek Šetinc. Aktualno-informativna oddaja.
Poslavljajoče se leto je bilo za Slovenijo leto dvojih volitev. Zaradi odločitve vrhovnega sodišča, da mora biti referendum o drugem tiru ponovljen, je sredi marca odstopil premier Miro Cerar. Na parlamentarnih volitvah je zmagala SDS, a koalicijo je sestavil drugouvrščeni Marjan Šarec, Slovenija pa je prvič v zgodovini dobila manjšinsko vlado. Lokalne volitve so se iztekle mešano. Medtem ko je na čelu Ljubljane ostal Zoran Janković, so volivci v Kopru in Mariboru glasovali za spremembo.

Leto se je začelo z negativnimi ocenami pripravljenosti Slovenske vojske. Konec leta je na čelo vojske stopila generalmajorka in tudi vodenje slovenske policije je prevzela ženska. Slovensko zdravstvo je v razsulu, a kljub temu so se slovenski zdravniki izkazali z izjemnimi svetovnimi dosežki – presaditvijo celotnih pljuč in presaditvijo nosu. Bilo pa je tudi leto gospodarske rasti ... 

Leto 2018 je bilo leto stoletnic: sto let Narodne galerije, sto let smrti Ivana Cankarja, sto let konca prve svetovne vojne.
 

Gospod sodnik: TVS 2 ob 20.55

​Vikendova ocena: 4 (od 5)

Gospod sodnik. Foto Press
Gospod sodnik. Foto Press


L'hermine. Francija, 2015. Režija: Christian Vincent. Igrajo: Fabrice Luchini, Sidse Babett Knudsen, Eva Lallier, Corinne Masiero. Komična drama. 98 minut.
Michel Racine je strah zbujajoči sodnik, nepopustljiv tako do drugih kot do sebe in nikoli ne izreče kazni, ki bi bila krajša od desetih let. Vse se obrne na glavo, ko na nekem sojenju med porotniki opazi Ditte, žensko, v katero je že dolgo skrivaj zaljubljen ... V vlogi Ditte boste prepoznali Sidse Babett Knudsen, ki smo jo z veseljem spremljali v seriji Oblast (Borgen).

Končno slaven: Kanal A ob 22.40

​Vikendova ocena: 4 (od 5)

Končno slaven. Foto Ali Paige Goldstein
Končno slaven. Foto Ali Paige Goldstein


Top Five. ZDA, 2014. Režija: Chris Rock. Igrajo: Chris Rock, Rosario Dawson, Gabrielle Union, Romany Malco. Romantična komedija. 102 minut.
Film spremlja nekdanjega komika in filmskega zvezdnika Andreja Allena. Nepričakovano srečanje z novinarko ga prisili, da se sooči s preteklostjo in na novo ovrednoti nekdanjo kariero. Pripoved razkriva zakulisje hollywoodske industrije zabave, politike, hiphopovske kulture ter življenja komikov.

Komentarji: