TV namigi: Stacey Dooley, Durrellovi, Ali imajo živali pravice

S tretjo sezono prihajajo Durrellovi, sicer pa priporočamo dokumentarne in informativne oddaje. Teme: romski otroci, pravice živali, županska mesta in celjski goljufi ...
Fotografija: Stacey Dooley preiskuje: Romski otroci v stiski Foto Tvs
Odpri galerijo
Stacey Dooley preiskuje: Romski otroci v stiski Foto Tvs

Torek, 2. oktobra


Stacey Dooley preiskuje: TVS 1 ob 20.55 (Premiera)


Romski otroci v stiski. Stacey Dooley Investigates: Gypsy Kids Taken from Home. VB, 2018. Dokumentarna oddaja. 45 minut.
Stacey Dooley je angleška novinarka, ki se v svojih oddajah večinoma osredotoča na probleme otroškega dela in pravic žensk v državah v razvoju. Stacey Dooley se je sicer rodila v Lutonu in je najprej delala kot prodajalka na letališču v Lutonu. S televizijo se je prvič srečala, ko so jo izbrali kot predstavnico modnih navdušencev za dokumentarno serijo o izkoriščanih delavcih v tujini. S še petimi mladimi Britanci je odpotovala v Indijo, kjer je delala ob boku drugih slabo plačanih delavcev, ki so izdelovali prestižne modne izdelke. Takrat se je navdušila nad temo in se podala v televizijske vode.

Tokrat je Stacey Dooley odpotovala na Madžarsko, kjer je obiskala nekatere najrevnejše skupnosti. Madžarska je država, ki ima v institucionalni oskrbi več romskih otrok kot katera koli druga država. Dooleyjeva se je srečala z romskimi starši in socialnimi delavci in skušala dognati, ali je povod za mnoge odvzete otroke res državna skrb zanje ali morda predsodek do Romov oziroma kot pravijo Romi sami, institucionalni rasizem?

Ko je Dooleyjeva obiskala otroške domove, je ugotovila, da je ponavadi več kot 70 odstotkov otrok Romov. Hkrati je odkrila, da so mnogi od njih daleč od tega, da bi bili varno zavetje, ampak so kraj, ki mu vladajo mamila, nasilje in prostitucija ... 

 

Durrellovi: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


Durrellovi Foto Tvs
Durrellovi Foto Tvs


The Durrells. VB, 2018. 3. sezona. 1/8. Igrajo: Keeley Hawes, Josh O'Connor, Milo Parker, Alexis Georgoulis. Nadaljevanka. 
Družina odkrije, da ima Leslie tri punce. Louisa razmišlja, da bi spoznala vse tri in sinu izbrala najboljšo. Gerry, ki ima še vedno raje družbo živali kot ljudi, širi svojo zbirko, Margo pa je morala pustiti Zoltana, ker jo je družina tako prosila. Larry si poškoduje nogo in njegovemu stokanju ni konca, teta Hermione pa prepotuje Evropo in spremenjena pride živet na Krf.


Ali imajo živali pravice: TVS 2 ob 20.00 (Premiera)


Ali imajo živali pravice. Foto TVS
Ali imajo živali pravice. Foto TVS


Do Animals Have Rights. Francija, 2016. Dokumentarna oddaja. 52 min.
Sodobna znanstvena dognanja dokazujejo, da so živali precej inteligentnejše, komunikativnejše in občutljivejše, kot smo si ljudje dolgo predstavljali. Kako naj se človeška družba odzove na ta dognanja?


Akcent: Na županskem stolu: TVS 2 ob 21.35 

 

Slovenija, 2018. Pogovorna oddaja.
V Sloveniji obstaja 212 občin in prav toliko županov, ki jih bomo volili 18. novembra. Kot kaže, bo tudi tokrat glavna tema predvolilnih soočenj denar. Zakaj je toliko občin, s kakšnimi izzivi se srečujejo njihovi župani in ali bi morali biti njihovi mandati omejeni – o tem bodo govorili v tokratni oddaji z nekdanjimi župani: s Francem Pukšičem, Cveto Zalokar Oražem in z Majdo Podkrižnik.
 

Preverjeno: Pop TV ob 22.00 


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Vedno več staršev na svoja potovanja vzame tudi svoje otroke. Nekateri začnejo skoraj takoj po rojstvu otroka. Recimo štiriletna deklica je osvojila že 300 vrhov, 50 med njimi je dvatisočakov, 15-mesečna Ana pa je bil že v 15-ih državah.

95-letna gospa se že leta bori, da bi se izvlekla iz mreže celjskih goljufov. Ko je bila v stiski, si je pri njih sposodila nekaj denarja. Čeprav je dolg odplačala, ji grozijo, da jo bodo vrgli iz hiše.

Otroci v rejništvu ali v vzgojno popravnih domovih so tam lahko do polnoletnosti. Veliko jih je, ki potem nimajo kam.

Komentarji: