Zlati booker za Michaela Ondaatjeja

Najboljši roman petih desetletij britanske nagrade booker je Angleški pacient.
Fotografija: Angleški pacient režiserja Anthonyja Minghelle iz leta 1996 je dobil devet oskarjev. Foto Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Angleški pacient režiserja Anthonyja Minghelle iz leta 1996 je dobil devet oskarjev. Foto Promocijsko gradivo

Romanu leta 1943 na Šrilanki rojenega kanadskega pisatelja Michaela Ondaatjeja Angleški pacient so v okviru praznovanja petdesetletnice prestižne britanske literarne nagrade booker v nedeljo zvečer v londonskem Royal Festival Hallu namenili enkratno nagrado zlati booker.

Petčlanska žirija je izbirala med vsemi doslejšnjimi dobitniki nagrade, vsak žirant je prebral nagrajence »svojega« desetletja, na podlagi njihovih predlogov pa je o zmagovalcu z glasovanjem mesec dni na spletni strani nagrade odločala bralska javnost.

Žirija, v kateri so bili Robert McCrum, Lemn Sissay, Kamila Shamsie, Simon Mayo in Hollie McNish, je iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja predlagala roman V. S. Naipaula V svobodni deželi, iz osemdesetih delo Penelope Lively Mesečev tiger (slovenski prevod leta 1996), iz devetdesetih delo Michaela Ondaatjeja Angleški pacient (slovenski prevod 1998), iz prvega desetletja novega tisočletja delo Hilary Mantel Wolf Hall in iz zdajšnjega delo Georgea Saundersa Lincoln v bardu.
 

Gladko prelivanje med epskim in intimnim


V Angleškem pacientu, za katerega je Ondaatje prejel bookerja leta 1992, sta v ospredju tragični ljubezenski zgodbi, položeni v čas konca druge svetovne vojne. Avtor ga je pisal šest let.

Žirantka Kamila Shamsie je po razglasitvi zmagovalca dodala, da je to roman, ki bralcu zleze pod kožo. »Gladko se preliva med epskim in intimnim, je gosto strukturirana, čudovito napisana zgodba, Ondaatjejeva domišljija ne priznava meja, načenja velike teme vojne, pripadnosti, ljubezni, vabi bralca, da se zaljubi v like, živi njihovo srečo in žalost.«
 

Amerikanizirana nagrada


Nagrado booker podeljujejo od leta 1969, nastala pa je kot britanski odgovor na francoskega goncourta, od leta 2002, ko je pokrovitelj postalo globalno podjetje za upravljanje investicijskih skladov, se imenuje man booker. Zmagovalcu poleg časti prinese visoke naklade tudi v neangleškem prostoru.

Sprva so se zanjo lahko potegovali le romani, ki so jih v angleščini napisali državljani Združenega kraljestva, Britanske skupnosti narodov (Commonwealth), Irske, Pakistana ali Južne Afrike, pred štirimi leti so jo amerikanizirali oziroma dopustili tudi ameriške avtorje, čemur je otoška založniška skupnost ostro nasprotovala, češ da bo prinesla homogenizirano literarno prihodnost.

Med zmagovalci zadnjih štirih let sta bila dva Američana, lani George Saunders in predlanskim Paul Beatty, pred njima pa Avstralec Richard Flanagan in Jamajčan Marlon James.

Komentarji: