Beneški baročni orkester

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncert v okviru Zlatega abonmaja ob 20. uri.
Fotografija: Beneški baročni orkester. FOTO: Arhiv Cankarjevega doma
Odpri galerijo
Beneški baročni orkester. FOTO: Arhiv Cankarjevega doma

Aktualna sezona Zlatega abonmaja Cankarjevega doma se poslavlja z beneškimi zvoki in historičnim načinom izvajanja koncertne in operne glasbe 17. in 18. stoletja. Glasbe, kakršna je bogatila večerno življenje gledališč Serenissime.

Na zadnjem koncertu abonmaja, ki se bo v Gallusovi dvorani začel ob 20. uri, bo, pretežno s programom skladb Benečana Antonia Vivaldija pa tudi Francesca Geminianija in Georga F. Händla, nastopil Beneški baročni orkester (Venice Baroque Orchestra), ki ga vodi čembalist in raziskovalec Andrea Marcon, v sporedu arij in inštrumentalnih mojstrovin pa se bo z orkestrom predstavil še argentinski kontratenorist Franco Fagioli, ki ga napovedujejo kot mojstra opernih koloraturnih in kastratskih vlog, poustvarjenih v produkcijah najpomembnejših evropskih opernih hiš.

Beneški baročni orkester, ki ga je Marcon ustanovil leta 1997, velja za enega najodličnejših sestavov, ki se posvečajo izvajanju glasbe na historičnih glasbilih, rdeča nit njegovega programa pa so tudi sicer Vivaldijeve skladbe, tako tiste uveljavljene kot skoraj nepoznane.

Komentarji: