Gergijev znova prihaja v Ljubljano

Konec avgusta bo nastopil z znamenitim orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga.
Fotografija: Valerij Gergijev v Ljubljani nastopa že več kot dve desetletji.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Valerij Gergijev v Ljubljani nastopa že več kot dve desetletji.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ko je direktor in umetniški vodja ljubljanskega festivala Darko Brlek letos aprila predstavljal program letošnjega festivalskega poletja, še ni mogel potrditi ponovnega gostovanja uglednega simfoničnega orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, saj pogodbe za predvideno gostovanje konec avgusta takrat še niso podpisali.
 
Zdaj so iz festivalske pisarne sporočili: naknadno, za 26. avgust, na spored 67. Festivala Ljubljana uvrščajo še koncert enega najstarejših ruskih ansamblov pod taktirko maestra Valerija Gergijeva. V Ljubljani bodo ugledni gostje izvedli 10. simfonijo Dmitrija Šostakoviča, na koncertu s solistom Dmitrijem Šiškinom, ruskim pianistom mlajše generacije, ki je na letošnjem tekmovanju Čajkovskega osvojil drugo mesto, pa Klavirski koncert št. 1 Sergeja Rahmaninova in Pavano Clauda Debussyja.
 
Sanktpeterburški orkester je v Sloveniji prvič gostoval leta 1997 v okviru Evropskega meseca kulture: v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je publika slišala koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega.
 
Na festivalskem nastopu desetletje kasneje je z Marijinim gledališčem iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom maestra Valerija Gergijeva zmagovalec moskovskega mednarodnega tekmovanja Čajkovskega Denis Macujev izvedel Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu Sergeja Rahmaninova.
 
Leta 2011 je Gergijev na otvoritvenemu spektaklu festivala dirigiral Mahlerjevo Simfonijo tisočev. V Ljubljano je orkester prišel tudi leto kasneje, na sporedu je bil Klavirski koncert št. 1 v b-molu Petra Iljiča Čajkovskega, v katerem je solistično nastopila pianistka Yeol Eum Son, ruski gostje so izvedli tudi balet Ognjeni ptič Igorja Stravinskega in Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva.
 
Pred dvema letoma je Marijino gledališče pod vodstvom maestra Valerija Gergijeva s Somrakom bogov sklenilo veličastno Wagnerjevo tetralogijo Nibelunški prstan, prvi del monumentalne tetralogije smo v Ljubljani slišali že leta 2013.

Sankpeterburški glasbeniki pridejo na gostovanje v Ljubljano tudi prihodnje leto, je še omenil Darko Brlek.
 

Komentarji: