Jazzva potuje na izbor za Evrovizijski zbor

Ljubljanska vokalna zasedba bo zastopala RTV Slovenijo na izboru za zborovsko pesem Evrovizije v Göteborgu.
 
Fotografija: Jazzva potuje na izbor za vokalno pesem Evrovizije.
Foto: Nina Smrekar
Odpri galerijo
Jazzva potuje na izbor za vokalno pesem Evrovizije. Foto: Nina Smrekar

Švedski Göteborg bo 3. avgusta gostil drugi izbor Evrovizijskega zbora leta, ki ga organizira EBU, Slovenijo pa bo zastopala vokalna skupina Jazzva. Za nastop na tekmovanju ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin jih je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, denarno podporo pa nudi tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.
 
Kot je povedala urednica Uredništva glasbenih in baletni oddaj na TV Slovenija Danica Dolinar, »Slovenci zelo radi pojemo, imamo dolgoletno tradicijo zborovskega petja, več kot 3000 pevskih zborov, tudi v svetovni vrh segajočih. Kar nekaj jih je, ki bi nas lahko vrhunsko zastopali na zborovski Evroviziji, zato izbor našega predstavnika ponovno ni bil preprost.«
 
Vokalna zasedba Jazzva, ki deluje že več kot desetletje in je tudi gonilna sila vsakoletnega paradnega festivala glasbe a capella Popjazziada, vedno znova piše nove zgodbe pri odkrivanju in raziskovanju človeškega glasu. »Iščemo harmonije in se igramo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce,« pravijo člani Jazzve. Zasedba deluje v postavi Katja Kovačič (sopran), Jasna Žitnik (mezzosopran, umetniška vodja), Anja Hrastovšek (alt), Jon Leskovec (tenor), Klemen Dovjak (bariton), Andrej Perdih (bas), Anej Kebrič (beatbox) in oblikovalec zvoka Jure Matoz.
 
Repertoar zasedbe sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še številnih drugih zvrsti. V Göteburgu se bodo predstavili s prav za to priložnost napisano štiriminutno skladbo.
Na prvi zborovski Evroviziji leta 2017 je v Rigi zmagal slovenski pevski zbor Carmen manet, letos pa se bodo za ta naziv potegovale vokalne skupine iz desetih držav: Belgije, Francije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Slovenije, Švedske, Švice in Walesa. Gledalce bodo popeljale po barvitem glasbenem potovanju skozi različna izročila, kulture in glasbene sloge.
 
»Ta izbor za pesem Evrovizije zbore predstavlja mednarodno uveljavljenim strokovnjakom, zato se ob tem spodbujajo in razvijajo dragocene motivacijske zgodbe med pevci pa tudi med skladatelji,« je še dodala Dolinarjeva.

Komentarji: