Mavrični odklop črnih metalskih ljudi

Festival MetalDays: Največji glasbeni dogodek pri nas je bil v izvedbi še za spoznanje boljši, obisk pa še bolj množičen
Fotografija: Na prizorišču je bilo več kot 12.000 ljudi. Foto Katja Borns
Odpri galerijo
Na prizorišču je bilo več kot 12.000 ljudi. Foto Katja Borns

Po velikem Tolminskem puntu je festival MetalDays bržkone nekaj najboljšega, kar se je zgodilo mestu ob Tolminki in Soči. Razprodana razuzdanka z več kot 12.000 zvestih oboževalcev je v Slovenijo privabila težkometalne pionirje Judas Priest, ki so bili pika na i tedenski paleti tisočerih žanrov najglasnejše glasbe.
Blaž Močnik
Takole na oko je redni obiskovalec MetalDays nemudoma opazil, da je "ta črnih" letos še več kot ob prejšnjih srečanjih. Organizatorjem je namreč uspel veliki met, da so tedenske festivalske vstopnice prvič doslej razprodali, tako da je bilo na voljo ostala zgolj peščica kart za tiste, ki so odločitev prestavljali na zadnjo sekundo. In če tem 12.000 fanom prištejemo še 400 delavcev na festivalu in vso falango, ki oskrbujejo začasno mesto, dobimo približno številko prebivalcev Domžal, Kamnika ali Jesenic. Po stari navadi so si dajali duška, a bodo brez dvoma vzdržali še danes, ko bo padel zastor z irskimi death metalci Primordial. 
Rob Halford. Legenda. Foto Katja Borns
Rob Halford. Legenda. Foto Katja Borns

Koncert bržkone največje težkometalne skupine Iron Maiden pretekli teden v Trsu je očitno z vseh koncev planeta privabila ljudi na ogrevanje za MetalDays. Nič manj kot 80 različnih narodnosti so na podlagi prodaje kart našteli prireditelji. Od teh je bilo na primer 50 Čilencev. Nekateri so s Tolminom in Slovenijo v šestih izvedbah na devet let podlage pod imenom Metalcamp spisali pravcate ljubezenske zgodbe. Gre veliko več kot zgolj za glasbeni dogodek. "Obisk festivala MetalDays praviloma začnem v Ljubljani, ki me vedno navduši. Letos sem prvič obiskal tudi Maribor. Raznolikost Slovenije je izjemna, prav tako prijaznost ljudi. MetalDays pa je preprosto najboljši festival," je povedal Luksemburžan Dan Mayer, ki je Tolmin obiskal že 11-krat.
Igorrr
Glasba je rdeča nit impresivne zgodbe največjega tovrstnega dogodka pri nas. Tokrat so bili prvo ime festivala Judas Priest, ki glasbeno sceno soustvarjajo že skorajda pol stoletja. "To je največ, kar lahko zaradi produkcije privabimo na to lokacijo," je priznala Nika Brunet, ki z možem Bobanom Milunovićem narekuje organizaciji. Tudi finančno so bili Britanci, ki bodo do konca turneje nastopili še 15-krat, največji zalogaj festivala doslej, natančna številka pa je ostala poslovna skirvnost.

Vsak metalec bo v iztekajočem tednu zagotovo našel nekaj zase, kajti na treh odrih se bo zvrstilo nič manj kot 134 skupin. Nekateri med njimi imajo skorajda znanstveno analitični pristop. Nizozemec Sander Zuiderwijk je pripravil kar excelovo tabelo in od vsakega banda poslušal vsaj eno skladbo, ter jo ocenil in spisal končno mnenje: "Približno 20 skupin moram nujno videti. Judas Priest, ker so legende, potem pa še Primordial in Igorrr."
Za slednje bi lahko v svoji edinstvenosti videli tudi na alternativni Sajeti, mami tolminskih festivalov. Francoska skupina se namreč dotika skrajnosti glasbe med hardcorom, barokom, francoskimi šansoni, opero, death metalom in hip hopom. Prva liga! Svojo priložnost so včeraj dobili tudi novozelandski najstniki Alien Weaponry s progresivnim "haka" trash metalom. Sicer je oboževalce že v ponedeljek sezuvalo s poljskimi Behemoth, v kategorijo glavnih nosilcev pa so organizatorji privabili še nemške neuničljive dedke Accept, brazilske Soulfly, kanadske Kataklysm, newyorške Hatebreed in finske Children of Bodom. A je vedno prostor za prijetna presenečenja, kot so bili grški 1000mods. Med nastopom so se z oboževalci spoštljivo poklonili žrtvam požarov v svoji domovini.

Zvesti in neuničljivi
Toda še takšno prepoznavno zvezdniško ime skupin ne prekaša povprečnega obiskovalca MetalDays. Njihov odklop od vsakdana je nalezljiv. Tako smo v torkovem jutru na obrobju mesta naleteli na sivolasega Avstralca Glena, ki je s sinovoma prišel v Evropo prav zaradi festivala. Malce se je še tresel, ko je srebal kavo in na klopi v senci dejal: "Malce sem se moral pogovoriti sam s seboj, da je šele prvi dan za menoj in da s takim tempom konca tedna ne bom dočakal." Tudi količina popitega piva, ki so ga tokrat točili tudi po 0,75 litra, ostaja poslovna skrivnost. Glede na videno pa je festival na sotočju rek Soče, Tolminke in piva. "Metalski gostje so odlični gostje. Res so umirjeni, prijazni, kulturni in tolerantni. Samo pohvalim jih lahko," je bila zadovoljna lastnica Hotela Dvorec, ki te dni poka po šivih, Dijana Škoberne. Prosto posteljo je bilo možno najti z izjemno srečo, večina pa jih je svoj prihod že najavila za naslednje leto. Praviloma prireditelji prodajo nekaj tisoč vstopnic že pred iztekom aktualnega dogodka.
Nič kaj presenetljiv prizor na MetalDays. Foto Marc Feike
Nič kaj presenetljiv prizor na MetalDays. Foto Marc Feike

Sicer pa je MetalDays lahko tudi dobra okoljevarstvena šola. Zmanjševanje uporabe plastike, ločevanje odpadkov, nujna uporaba biorazgradljive embalaže za ponudnike hrane in pijače na prizorišču so festivalu že prinesle dve nagradi mednarodnega zelenega združenja Greener Festival. Organizacija mikroskopsko ocenjuje vse vplive od hrupa, zaščite okolja, odpadne vode, virov električne energije ... "Stroški ravnanja z organskimi odpadki so na žalost večji kot stroški ravnanja z mešanimi komunalnimi odpadki. Pohvalno je, da se ločeno zbirajo biološki odpadki, četudi se organizatorju to v bistvu ne splača," je poudaril direktor Komunale Tolmin Berti Rutar: "Organizatorjem se najbolj splača ločeno zbirati papir, steklo in plastiko, saj je odvoz in nadaljnje ravnanje bistveno cenejše kot pri mešanih komunalnih odpadkih. Tu se je stanje v preteklih letih bistveno izboljšalo in moram pohvaliti organizatorje za napredek na tem področju. Traba pa je tudi razumeti, da je zelo težko obvladovati in usmerjati tako maso ljudi, da se bodo vsi obnašali po predpisih." "Domžale pri Tolminu" na koncu vseeno ustvarijo za 536 kubičnih metrov mešanih odpadkov in 155 kubičnih metrov embalaže.
Vplive festivala na najbližje dele mesta so prireditelji letos še nekoliko ublažili z umikom vplivnega območja in reda glede predvajanja glasbe ter odprtosti šankov, ki so posejani skorajda iz sleherne garaže v ulici Pod Brajdo. Kratek stik med tamkajšnjimi občani in prireditelji je bil očitno res kratek. "Nikoli nismo bili proti festivalu, kot se je narobe razumelo. Le nekaj več redu smo želeli ponoči. Le zakaj bi nasprotoval festivalu, ko pa imam prav zaradi tega zastonj vstopnico, poln apartma in še dvorišče oddajam za gostinstvo," je priznal domačin. 

Komentarji: