Tretji kanu pluje varno naprej

Drugi album dolenjske skupine ponuja prefinjen pop, s ščepcem šansona in rocka.
Fotografija: Tretji Kanu so Anja Pavlin, Jan Medle, Žiga Dobravc, Tomi Perinčič in Dejan Gerbec Radaković – Sondža. Foto Jaka Šuln
Odpri galerijo
Tretji Kanu so Anja Pavlin, Jan Medle, Žiga Dobravc, Tomi Perinčič in Dejan Gerbec Radaković – Sondža. Foto Jaka Šuln

Ovitek albuma Plovemo. Foto Jaka Šuln
Ovitek albuma Plovemo. Foto Jaka Šuln
Tretji kanu

Plovemo
Trk, 2019
 
Tretji Kanu, ko sta še bila dvojec Anja Pavlin (vokali) in Jan Medle (vokali, kitara), sta nase opozorila s prvencem V vesolje leta 2017 in ga predstavila na festivalu Godibodi istega leta. Tokrat se je nabralo še nekaj članov, ki so z gosti posneli novih deset pesmi za album Plovemo. Tako so po Krki odkanujali naprej.
 
Kako bo zvenel nov album je zasedba napovedala že s singli Nekaj je, Umakni se, Kositri ter novim Atom, za katere so tudi posneli videe. Album v celoti predstavlja neko glasbeno usmeritev, ki je pri nas vse bolj pogosto prisotno. To je neke vrste akustično avtorsko gibanje, ki daje poudarek na besedilih bolj lirično poetične narave ob prefinjeni na akustiki sloneči melodiki. Še največjo sorodnosti bi lahko našli z gibanjem površno imenovanem »neue slowenische schlager (NSS)« oziroma nova slovenska popevka, ki je nekako najbolj trdovratne kali začela kaliti v rastlinjaku Roka Vilčnika.
 
Če bi Tretji kanu predalčkali, bi poleg kantavtorskega šansonjerstva zaznali še dve prvini, ki sta pop lagodnost in pa na trenutke rockovska trdota. Tudi ljubezenska tematika, brez katere seveda popularne glasbe skorajda ni, je tu opevana prefinjeno, album pa izžareva tisti zmerni optimizem mlajše generacije, ki ne jamra, temveč išče rešitve, če se nekoliko politikantsko pošalimo.
 
Jedro zasedbe sta še vedno Pavlinova in Medle. Tako sta si tudi razdelila petje pesmi, saj vsako odpoje svoje pesmi. Pavlinova je tako odpela pesmi Na tem mestu, Umakni se, Tu je zima, Kositri, Dežnik narobe, Nekaj je in Ko te počešem, Medle pa skladbe Atom, Tu je zima, Čuvaji rek, Umakni se in Plovemo. Zasedbo pa dopolnjujejo še Žiga Dobravc (bobni), Tomi Perinčič (električna kitara, lap steel kitara) in Dejan Gerbec Radaković – Sondža (baskitara). Zasedba bo nov album v Ljubljani predstavila 22. novembra v klubu Soho.
 
Album Plovemo zasedbe Tretji kanu je vzorčen primerek domačega kakovostnega popa in še en argument proti trditvam številnih lastnikov zasebnih domačih radijskih postaj, ki jokajo, da nimajo dobre slovenske glasbe, ki bi jo uvrstili v svoje programe.
 
Meni najljubša pa je skladba Čuvaji rek.



Komentarji: