Umrl raper Coolio, znan po pesmi Gangsta's Paradise

Raper je nase opozoril leta leta 1994 z izdajo prvega albuma It Takes a Thief z naslovno pesmijo Fantastic Voyage.
Fotografija: Coolio je prodal 17 milijonov plošč in zaslužil okoli 4,5 milijona dolarjev. FOTO: Arhiv Založbe Tommy Boy Records
Odpri galerijo
Coolio je prodal 17 milijonov plošč in zaslužil okoli 4,5 milijona dolarjev. FOTO: Arhiv Založbe Tommy Boy Records

V sredo je na domu prijatelja iz še nepotrjenega vzroka umrl Coolio, glasbenik in vidni član generacije, ki je hiphop ponesla v mainstream. Reševalci so se popoldne v sredo odzvali na klic in prihiteli na naslov in neodzivnega glasbenika začeli nemudoma oživljati. Po 45 minutah, nekaj pred 17. uro, so razglasili njegovo smrt, poroča CNN. Coolio je umrl v 60 letu starosti.

V devetdesetih letih je Coolio na vrhu radijskih lestvic in TV-postaj kraljeval s skladbami 1, 2, 3, 4 (Sumpin' New), Fantastic Voyage, Too Hot, C U When U Get There in hit singlom Gangsta's Paradise. Čeprav so njegova besedila vsebovala značilnosti nasilnega gangsta rapa, je s svojim prijaznim in igrivim pristopom h glasbi ter videospotom navdušil širše občinstvo.

Artis Leon Ivey jr. se je rodil leta 1963 v malem mestecu južno od Pittsburgha, a se je družina preselila v Compton v Kaliforniji, kjer je obiskoval javno srednjo šolo. Z rapom se je začel ukvarjati pri petnajstih letih in se kmalu odločil, da bo to njegov poklic. Vmes je delal kot prostovoljni gasilec in varnostnik na letališču. Prvi prodor je dosegel s singlom Watcha Gonna Do, ki so ga konec osemdesetih predvajali na lokalni hiphop postaji. Sčasoma se uveljavil na losangeleški rap sceni in podpisal pogodbo z založbo Tommy Boy Records, kjer je izdal svoj prvi studijski album It Takes a Thief. Singel Fantastic Voyage s tega albuma, ki ga je spremljal igriv videospot, je dosegel tretje mesto na lestvici Billboard Hot 100.

Coolio, počivaj v paradižu

Največji preboj pa mu je uspel s pesmijo Gangsta's Paradise leta 1995, pri kateri si je podlago izposodil od Stevieja Wonderja in njegove skladbe Pastime Paradise. Kasneje je povedal, da je bil velik oboževalec Wonderjeve glasbe in si je svoj prvi Wonderjev album kupil že pri dvanajstih letih, a te pesmi ni poznal. Prvič jo je slišal v studiu in ritem ter bas linija sta ga tako navdihnila, da so iz njega privreli prvi verzi: »As I walk through the valley of the shadow of death/I take a look at my life and I see there's nothing left.« Ni se ustavil, dokler besedilo ni bilo končano. O tem kreativnem izbruhu je pozneje dejal: »Rad verjamem, da je šlo za božje posredovanje. Gangsta's Paradise se je moral roditi, moral je zaživeti in za sredstvo, orodje je izbral mene.« Slava je bila še večja, ko je pesem postala uvodna skladba filma Nevarna srca (Dangerous Minds), v katerem je učiteljico, ki se trudi zanimanje za šolo vzbuditi deprivilegiranim otrokom iz črnske soseske, odigrala Michelle Pfeiffer.

Za Gangsta's Paradise, ki je postala naslovna skladba njegovega naslednjega albuma, je prejel grammyja za najboljšo solo rap izvedbo. Vrhunec Coolieve priljubljenosti leta 1996 je sovpadel s sporom med hiphop predstavniki obeh obal, ki se je tragično končal s smrtjo Tupaca Shakurja in The Notorious B.I.G. Coolio se je od konflikta distanciral. »Tega grammyja sprejemam v imenu celotne hiphop skupnosti, Zahodne in Vzhodne obale ter vsega sveta. Združeni stojimo, razdvojeni pademo,« je dejal v zahvalnem govoru.

Rodil se je v Pensilvaniji nedaleč od Pittsburgha, kasneje pa se je preselil v Compton v Kalifornijo, kjer je obiskoval višjo šolo in obenem delal kot gasilec in letališki varnostnik. FOTO: Fred Prouser/Reuters
Rodil se je v Pensilvaniji nedaleč od Pittsburgha, kasneje pa se je preselil v Compton v Kalifornijo, kjer je obiskoval višjo šolo in obenem delal kot gasilec in letališki varnostnik. FOTO: Fred Prouser/Reuters

Da je bila skladba legendarna, je potrdilo tudi dejstvo, da je leta 1996 parodijo nanjo ustvaril Weird Al Yankovic in jo prevedel v Amish Paradise.

Coolio se je nato preizkusil še kot igralec z vlogami v filmih, kot sta Batman in Robin (1997) in komedija Tyrone oziroma Bad Trip. Zadnji album From the Bottom 2 the Top je izdal leta 2009. S prodajo albumov je zaslužil 4,8 milijona dolarjev in bil šestkrat nominiran za grammyja.

Odzivi

Na novico o njegovi smrti so se odzvali številni znani.

»To je žalostna novica,« je na družbenih omrežjih zapisal Ice Cube. »Iz prve roke sem bil priča temu, kako se je ta človek prebijal na vrh industrije. Počivaj v miru.«

»Eden izmed najbolj prijaznih modelov, kar sem jih poznal,« je objavil MC Hammer. »Dober človek. R.I.P. Coolio.«

»S svojim talentom je ganil mnoge ljudi po svetu in zelo ga bomo pogrešali. Hvala vsem po svetu, ki ste poslušali njegovo glasbo, in vsem, ki ste se nam oglasili v zvezi z njegovo smrtjo. Prosimo, da so Coolievi bližnji v vaših mislih in molitvah,« je prosila njegova menedžerka Sheila Finegan v Varietyju.

Sožalje je izrekel tudi igralec Lou Diamond Phillips, ki je obujal spomine na umetnika. »Popolnoma sem osupel. Coolio je bil moj prijatelj in eden od najtoplejših in najzabavnejših ljudi, kar sem jih kdaj srečal. Skupaj sva preživela prijetne trenutke med snemanjem filma Red Water v Capetownu in rada sva se 'spopadala' v kuhinji. Bil je enkraten. Epski, legendaren in pogrešal ga bom,« je Phillips zapisal na twitterju.

Coolio se je za grammyja zahvalil z besedami: »Tega grammyja sprejemam v imenu celotne hiphop skupnosti, Zahodne in Vzhodne obale ter vsega sveta. Združeni stojimo, razdvojeni pademo.« FOTO: Fred Prouser Reuters
Coolio se je za grammyja zahvalil z besedami: »Tega grammyja sprejemam v imenu celotne hiphop skupnosti, Zahodne in Vzhodne obale ter vsega sveta. Združeni stojimo, razdvojeni pademo.« FOTO: Fred Prouser Reuters

Komentarji: