Zala in Gašper sta v sobotnem finalu Evrovizije

Prvi polfinalni večer Evrovizije 2019: Bilo je zelo, zelo napeto. Voditelja sta Slovenijo imenovala povsem na koncu, kot deseto finalistko.
Fotografija: Zala Kralj in Gašper Šantl sta se v boj za evrovizijski finale podala kot peta. FOTO: Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
Zala Kralj in Gašper Šantl sta se v boj za evrovizijski finale podala kot peta. FOTO: Jack Guez/AFP

Za Zalo Kralj, Gašperja Šantla in njun napev Sebi je bil danes velik dan, ki mu bo, upajmo, v soboto sledil še večji. Na prvem polfinalnem večeru letošnjega Evrosonga, 64. po vrsti, sta si slovenska predstavnika oder dvorane Expo Tel Aviv delila s še 16 drugimi predstavnicami in predstavniki držav, članic mreže EBU, naposled pa se po odločitvi žirij in glasov, ki so jih prispevali gledalci, prebila med deseterico finalistov.

Bilo je napeto, da je kaj, voditelja sta Slovenijo imenovala povsem na koncu, kot deseto finalistko. Iz prvega polfinala so se v veliki finale prebili še predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije in San Marina.

Televizijski prenos iz Tel Aviva je stekel ob 21. uri. Prve minute večera so pripadle lanskoletni zmagovalki, Izraelki Netti Barzilai, ki je Evrovizijo letos pripeljala v Tel Aviv, organizatorji pa jo napovedujejo tudi na sobotnem finalnem večeru. Voditelji večera so bili Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar in Lucy Ayoub, ki so izraelski publiki dobro znani iz televizijskih šovov ali, denimo, modnih pist.

Tekmovalni del je uvedla predstavnica Cipra, sledili so predstavniki Črne gore, Finske in Poljske, že peti na vrsti pa je bil mladi glasbeni par iz Slovenije, ki bo k dosedanji slovenski statistiki na vseevropskem majskem glasbenem rajanju dodal novo uvrstitev v finale.

V času od osamosvojitve je naša očetnjava na Eurosongu trikrat osvojila sedmo mesto, v finale od uvedbe predfinalnih večerov leta 2004 prodrla petkrat, brez uvrstitve vanj pa ostala desetkrat. Pred tem so v okviru Jugoslavije na evrovizijski oder prodrli štirje slovenski izvajalci, če se omejimo le na vokaliste.

FOTO: Jack Guez/AFP
FOTO: Jack Guez/AFP



 

Pesem, do katere se moraš opredeliti


»To sta bila naša otroka,« je po nastopu Zale Kralj in Gašperja Šantla skorajda nekoliko ganjeno v televizijski mikrofon povedal komentator RTVS Andrej Hofer. Njun nastop je ohranil tako rekoč vse elemente z nacionalne Eme, zvezdnato, vesoljsko scenografijo, minimalistično koreografijo in preprosto belo garderobo, ki so ju cenili že mnogi komentatorji ob ogledu posnetkov na youtubu. Kot je bilo že kar nekajkrat izrečeno, Sebi odstopa od pričakovanih evrovizijskih kanonov. Pesem, ki jo radi uvrščajo v kategorijo indie, težko spregledaš, do nje se moraš opredeliti. Pozitivno ali negativno.

Ekskluziva za Slovenke, Slovence in redke druge, ki razumejo slovenščino? V prenosu EBU smo lahko le mi razumeli izvrstno besedilo. Eno tistih, ki si oznako besedilo tudi zaslužijo.

Za slovenskima predstavnikoma so bili v nocojšnjem tekmovalnem delu na vrsti glasbeniki iz Češke, Madžarske, Belorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Avstralije, Islandije, Estonije, Portugalske, Grčije in San Marina. V kasnejšem intermezzu med glasovanjem je bilo mogoče preveriti, kako gre v aktualnem tisočletju Dani International, ki je zmago Izraelu na Eurosongu pripela že nekaj pred koncem prejšnjega, leta 1998.

Zimzelena Dana je zapela svojo različico pesmi Just The Way You Are Bruna Marsa, izraelski televizijci pa so zatem mozaik s posnetki letošnjih tekmovalcev podložili še z izraelsko zmagovalno pesmijo iz davnega leta 1978 A-Ba-Ni-Bi. Tedaj sta jo izvedla Izhar Cohen in Alphabeta.

»Tukaj sva predvsem zato, da se najina pesem <em>Sebi </em>dotakne čim več src. Če nama to uspe, sva zmagala,« sta pred nocojšnjim nastopom v predizboru 64. tekmovanja za pesem Evrovizije za <em>Delo </em>izjavila slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl. FOTO: Jack Guez/AFP
»Tukaj sva predvsem zato, da se najina pesem Sebi dotakne čim več src. Če nama to uspe, sva zmagala,« sta pred nocojšnjim nastopom v predizboru 64. tekmovanja za pesem Evrovizije za Delo izjavila slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl. FOTO: Jack Guez/AFP

 

Stavnice niso zatajile


Stavnice, na katerih je letošnjih 41 izvajalcev, so ostajale glasbenikoma iz Slovenije vse do danes naklonjene. Imele so prav, prišla sta v finale, na finalnem večeru jima stavnice prerokujejo uvrstitev okoli 17. mesta, možnost, da zmagata, pa je trenutno pri enem samem odstotku. Na nocojšnjem polfinalnem večeru jima je zbir stavnic eurovisionworld.com napovedal 8. mesto, z drugimi besedami, 67 odstotkov možnosti preboja v sobotni finale.

Ob stavnicah jima dobro kaže tudi podatek o številu klikov na youtubu. Tako posnetek z nacionalne Eme kot uradni video je kliknilo že več kot milijon ljudi, skupaj z ogledi drugih posnetkov pa je klikov že okoli tri milijone. Slabši razplet pa je za današnji večer napovedala zadnja vest na portalu evrovizija.com: »Tik pred začetkom prvega predizbora so v Kongresnem centru Expo Tel Aviv za svoje favorite glasovali tudi nekateri akreditirani novinarji in oboževalci, ki pa za spremembo od drugih priljubljenih stavnic Sloveniji žal ne napovedujejo finala.«


 

Glasovali žiranti in gledalci


Tudi letos so lahko na polfinalnih večerih za najljubše melodije glasovali le gledalci v državah, ki so tistega dne na odru. Od tradicionalnih »bratskih« glasov je lahko Slovenija tokrat upala na glasove iz Srbije in Črne gore, ob navedenih 17 državah pa so imeli imeli možnost glasovanja nocoj še gledalci iz Izraela, Španije in Francije, ki so se v sobotni finale uvrstili neposredno. Kot je znano, o razpletu niso odločali le glasbeno navdušeni lastniki telefonov in mobitelov, pač pa so polovico odločitve podali žiranti, ki so si nastope ogledali včeraj.

Evrovizijska telefonska nabirka v letošnjem letu? Cena posameznega klica za glasovanje, kot je povedal Hofer, telefonski račun zviša za 83 centov, DDV je vključen.

FOTO: Ronen Zvulun/Reuters
FOTO: Ronen Zvulun/Reuters

Komentarji: