Aksinja Kermauner predsednica društva pisateljev

Volitve v DSP: Po petih desetletjih krmilo društva spet v ženskih rokah
Fotografija: Kandidati za novega predsednika DSP: Draga Potočnjak, Marij Čuk, Aksinja Kermauner in Gabriela Babnik. Foto Blažž Samec
Odpri galerijo
Kandidati za novega predsednika DSP: Draga Potočnjak, Marij Čuk, Aksinja Kermauner in Gabriela Babnik. Foto Blažž Samec

Člani Društva slovenskih pisateljev so za predsednico izbrali mladinsko pisateljico, pesnico in pedagoginjo Aksinjo Kermauner. Vodenje društva bo prevzela od Iva Svetine, ki je sredi poletja nepreklicno odstopil.

Od predhodnika je prevzela več problemov, s katerimi se bo morala spopasti. Eden je bil rešen na začetku tega tedna: društvo je v večletnem sporu doseglo poravnavo z Jazz klubom Gajo, obe stranki sta se odpovedali svojim zahtevam, znano pa je, da bo klub do konca leta izpraznil društveni vrt ob vili na Tomšičevi.

Prva dama, ki je vodila tukajšnje društvo pisateljev, je bila sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja pisateljica, prevajalka in urednica Mira Mihelič.

Aksinja Kermauner je hči pisateljice in profesorice Alenke Goljevšček Kermauner in literarnega zgodovinarja Tarasa Kermaunerja

Leta 1982 je diplomirala na Pedagoški fakulteti, nato se je strokovno izpopolnjevala na Pedagoški in Defektološki fakulteti v Zagrebu, leta 2010 pa zaključila doktorski študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani na Oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Zaposlena je kot profesorica slovenščine in likovnega pouka na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, od leta 2011 pa tudi kot predavateljica na Pedagoški fakulteti Koper.

Izdala je številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Leta 2005 je izdala prvo slovensko tipno slikanico Snežna roža, ki je bila razstavljena kot poseben dosežek za otroke s posebnimi potrebami pri Mednarodni zvezi za mladinsko književnost IBBY na sejmu otroške in mladinske literature v Bologni.

Letos je prejela nagrado Desetnica za slikanico, namenjeno osebam z okvaro sluha Žiga špaget je za punce magnet.
 

Komentarji: