»Imajo pravico biti slišane.«

Kuratorka festivala ženskega pisanja v Haworthu Kit de Waal: »Še nikdar ni bilo bolj pomembno slišati glas delavk.«
Fotografija: Kit de Wall, letošnja gostujoča kuratorka septembrskega festivala ženskega pisanja v Haworthu. Foto Facebook
Odpri galerijo
Kit de Wall, letošnja gostujoča kuratorka septembrskega festivala ženskega pisanja v Haworthu. Foto Facebook

Pisateljica Kit de Waal, hči irske matere in očeta s Karibov, je bila s prvencem Moje ime je Leon leta 2016 med finalisti za nagrado costa, leto pozneje je dobila nagrado za najboljši irski roman leta. Odlični rezultati za nekoga, ki je prej 15 let delal kot odvetnik za kazensko in družinsko pravo.

Kit de Waal je bila poleg tega še svetovalka socialnega skrbstva in več let v komisiji, ki je odločala o posvojitvah. O političnosti svojega pisanja je dejala, da je politično že to, da obstaja, da je hči staršev iz delavskega razreda, ki sta bila obadva posvojena in zaznamovana z revščino svojih staršev. Poleg tega je še ženska. »Moje pisanje je odziv oziroma moj prispevek k debati. Pravzaprav danes ni teme, ki ne bi bila politična,« je dejala pisateljica.

Kit de Waal je letos gostujoča kuratorka septembrskega festivala ženskega pisanja v Haworthu, ki je poimenovan po sestrah Brontë. Letošnji Brontë Festival of Women's Writing bo deveti, začel se bo 20. septembra, prejšnji so bili magnet za pisateljice, literarne agente, pesnice in založnike.

Gostujoča kuratorka je pripravila program v sodelovanju z muzejem Brontë Parsonage, rdeča nit je pisanje delavskega razreda, ki je navdihnilo Kit de Waal pri sestavljanju antologije Navadni ljudje, Common People. »Še nikdar ni bilo bolj pomembno slišati glas delavk, ki kljub številnim časovnim in finančnim oviram ter odnosu javnosti do literature še zmorejo pisati. Imajo pravico biti slišane,« je dejala pisateljica in dodala, da je v program festivala vključila kar najbolj raznolike dogodke, ki bodo nagovorili najširšo publiko.
 

Komentarji: