Pisatelji menijo, da je kaos na ministrstvu za kulturo rezultat odnosa politike do kulture

DSP: Pisatelji opozarjajo na globlje probleme v slovenski kulturi.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Premier Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za kulturo, a Društvo pisateljev je pred dnevi opozorilo, da so problemi na kulturnem ministrstvu globlji. »Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture.«

Pisatelji namreč vidijo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. »Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na ministrstvu za kulturo,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni problem torej po mnenju Društva slovenskih pisateljev ni bil zgolj aktualni kulturni minister in prav tako ne razmere na ministrstvu za kulturo. »Gre za posledico odnosa vseh dosedanjih slovenskih vlad do kulture,« so opozorili.


Kultura kot javna vrednota


V takšnem odnosu vlade do kulture, ki se kaže tudi v njeni kadrovski politiki na tem področju, pisatelji prepoznavajo predvsem nesprejemljiv odnos do stanja duha v slovenski nacionalni skupnosti, do žive duhovne ustvarjalnosti in z vsem tem do kulture kot javne vrednote.

Ob tem v medijskih odzivih pogrešajo predvsem poglobljeno analizo vzrokov, ki so po njihovih besedah slovensko kulturno politiko degradirali na raven pritlehnega medsebojnega obračunavanja nekompetentnih akterjev, ki so slovenski kulturi predvsem v sramoto in škodo.

Od vlade pričakujejo čimprejšnjo sanacijo razmer, in sicer so potrebni koreniti in učinkoviti ukrepi, ki bodo prispevali k nujni posodobitvi kulturnega modela.

 

Preberite še:

Komentarji: