Rožančeva nagrada Ivani Djilas za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho

Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.
Fotografija: Nagrajenka Ivana Djilas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Nagrajenka Ivana Djilas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega so razglasili dobitnico nagrade Marjana Rožanca za najboljše esejistično delo. Prejela jo je Ivana Djilas za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho, ki je izšla letos pri založbi Goga.

Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Ivana Djilas je za knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho izbrala 43 esejev, ki so nastajali deset let in so bili objavljeni kot kolumne v reviji Mladina. Vsak je zaključena celota, vsi skupaj pa so avtobiografska pripoved o življenju umetnice.

Kot piše v utemeljitvi nominacije, zbirka esejev Ivane Djilas »žari od iskrenosti in daje glas prišlekom, ki ne pristajajo na življenje ob robu, ki ne iščejo izgovorov za neuspeh, ki se ne predajajo nostalgiji, temveč samozavestno in enakopravno soustvarjajo literaturo, gledališče, glasbo in srčno kulturo nove domovine«.

Med nominiranci poleg Djilasove so bili še Delov novinar Lucijan Zalokar za knjigo Dirka od bloka do drevesa (UMco, 2023), Sami Al-Daghistani za delo Islam in ljubezen: Pričevanja o arabsko-islamski intelektualni zgodovini (Beletrina, 2023), Miklavž Komelj za esejistično zbirko Hierarhija in drugi eseji (KUD AAC Zrakogled, Hyperion, 2022) in Aleš Šteger za knjigo Na kraju zapisano (Beletrina, 2023).

Društvo Marjan Rožanc bo letos nagrado za najboljšo knjigo esejev v preteklem letu podelilo enaintridesetič.

Žirija, ki so jo sestavljali Manca Košir, Vlado Motnikar, Nada Šumi, Žiga Valetič in Ifigenija Simonović (predsednica), je obravnavala 22 knjig esejev, ki so izšle med 1. julijem 2022 in 30. junijem 2023.

Preberite še:

Komentarji: