Slavil je superjunak Ivan

Nagrado sejma je prejel strip o Ivanu Cankarju.
Fotografija: Naslovnica knjige Ivan Cankar: podobe iz življenja
Odpri galerijo
Naslovnica knjige Ivan Cankar: podobe iz življenja

Na zadnji dan Slovenskega knjižnega sejma so razglasili knjigo leta. Komisija je med skoraj stotimi knjigami izbrala pet najlepših, najboljših in najzanimivejših – tako oblikovno kot vsebinsko –, za katere so lahko glasovali obiskovalci sejma. V finale so se uvrstile: 80ta: desetletje mladih: zgodba slovenskega pop-rocka v času, ko je popularna glasba krojila podobo (in usodo) sveta Žiga Valetiča, Novi Maribor Primoža Premzla, Drobtine iz mišje doline Anje Štefan in Alenke Sottler, Saj grem samo mimo: razglednice Aleša Debeljaka, ki sta jo uredili Erica Johnson Debeljak in Nela Malečkar, ter zmagovalka Ivan Cankar: podobe iz življenja Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića. Komisija je v obrazložitvi zapisala: »Avtorji (oblikovalka knjige je Katja Kastelic) so ustvarili delo, ki bo aktualno dlje od Cankarjevega leta.« In še: »ustvarili so lik največjega slovenskega pisatelja, kakršnega do zdaj nismo poznali. Ivan Cankar je sto let po smrti postal nesmrtni stripovski superjunak.« Knjigo sta izdala Muzej in galerije mesta Ljubljane in Forum Ljubljana, izšla pa je kot posebna izdaja Stripburgerja.
 

Naj, naj ...


Dan prej so po izboru Združenja Manager ter Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS izbrali najboljšo poslovno knjigo leta 2018. Prejela jo je knjiga Mariane Mazzucato Podjetniška država, ki je izšla pri založbi UMco. V ožjem izboru sta bili še knjigi Ujetniki omrežij urednika Sobotne priloge Alija Žerdina, ki je prav tako izšla pri UMcu, ter Hvalnica počasnosti Carla Honoréja, ki je izšla pri založbi Chiara.

Ker je leto zaznamovano z izdajami o Ivanu Cankarju (izšlo je skoraj štirideset naslovov), so na sejmu izbrali najboljšo med njimi. Zmagala je zbirka Cankar v stripu (Moj lajf, ilustracije Tanja Komadina in Boštjan Gorenc - Pižama, Hlapec Jernej in pasja pravica, ilustracije Igor Šinkovec ter Žiga X Gombač, Hlapci: ko angeli omagajo, ilustracije Damijan Stepančič ter Andrej Rozman - Roza). Projekt je delo založbe Škrateljc. Oblikovalka je bila Petra Černe Oven.

Letos je bila uvedena tudi nova kategorija nagrad knjiga kot objekt. Žirijo je prepričala Neja Tomšič s knjigo Opium Clippers (Opijske ladje), ki jo je oblikovala z Boštjanom Pavletičem, izšla pa je pri založbi Rostfrei Publishing. V kategoriji monografije in bibliofilske izdaje je slavila fotografska knjiga Sanne Katainen Peace Dance (Ples miru) založbe The Angry Bat.

Kot najbolje oblikovana knjiga v žanru stripa je znova zmagal Ivan Cankar: podobe iz življenja avtorjev Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika. Najbolje oblikovana poljudna knjiga pa je Novi Maribor Primoža Premzla in Maje Godina Golija. Za oblikovanje je poskrbel Matjaž Wenzel, knjigo je izdal Umetniški kabinet Primož Premzl.

Najbolje oblikovana knjiga v kategoriji književnost – zbirka so Prišleki založbe LUD Literatura. Oblikovanje ovitkov je delo Zorana Pungerčarja. V kategoriji poezije je slavila knjiga Zbogom, fašisti Marka Tomaša, ki jo je izdala založba Sanje in oblikoval Radovan Jenko.

Komentarji: