Tone Peršak ponovno na čelo slovenskega centra PEN

Pisatelj in politik Tone Peršak je na mestu predsednika slovenskega PEN nasledil Ifigenijo Simonović.
Fotografija: Tone Peršak je bil ponovno izvoljen na čelo Slovenskega centra PEN: FOTO:  Vidic Leon/Delo
Odpri galerijo
Tone Peršak je bil ponovno izvoljen na čelo Slovenskega centra PEN: FOTO:  Vidic Leon/Delo

Na Slovenskem centru PEN so danes potekale volitve predsednika. Dosedanjo predsednico Ifigenijo Simonović je nasledil Tone Peršak, ki je v svoji karieri že zasedal to mesto, sicer pa je znan tudi kot pisatelj in politik.

Peršak je predsednik Slovenskega centra PEN prvič postal leta 2004. Ob neki priložnosti je takrat povedal, da »PEN nima niti tankov niti veliko denarja, lahko pa govori in verjamemo, da beseda še premore nekaj moči.«

Slovenski PEN je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič. Med drugo vojno center ni deloval, ponovno je zaživel leta 1962 ter svoj ugled in vlogo stičišča med vzhodom in zahodom potrdil s prireditvijo svetovnega kongresa PEN na Bledu leta 1965.

Od leta 1962 so Slovenskemu centru PEN predsedovali Matej Bor, Mira Mihelič, Filip Kumbatovič-Kalan, Miloš Mikeln, Drago Jančar, Boris A. Novak, Marko Kravos, Veno Taufer, Tone Peršak, Marjan Strojan, Evald Flisar in Ifigenija Simonović.

Mednarodni PEN s svojimi 145 centri po 104 državah na svetu prepoznava in zagovarja dejstvo, da je književnost bistvena za razumevanje in sodelovanje z drugimi svetovi. Če namreč nisi sposoben slišati glasu neke druge kulture, kako jo lahko razumeš, so zapisali na spletni strani Slovenskega centra PEN. Ta je tudi organizator tradicionalnih blejskih srečanj.

Preberite še:

Komentarji: