Deklica s strunami

SNG Drama, Ljubljana. Nocoj ob 20.00.
Fotografija: Utrinek iz predstave Deklica s strunami. FOTO: Peter Uhan
Odpri galerijo
Utrinek iz predstave Deklica s strunami. FOTO: Peter Uhan

Novo gledališko sezono je v ljubljanski Mali Drami sinoči uvedla premiera sodobne dramske opere Deklica s strunami. Intimno dramo o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi, sta ustvarila makedonski umetnik Marjan Nečak ter hrvaška pisateljica Maja Hrgović, makedonska pesnica Ana Bunteska pa je napisala pesmi.

Uprizoritev skozi formo sodobne dramske opere, ki povezuje dramsko gledališče, video in glasbena izrazna sredstva, slika življenjsko pot violinistke, od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica.
 

Koprodukcija z Makedonci


Predstava je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in makedonskega gledališča Moving Music Theatre iz Bitole. Z Deklico s strunami se priznani makedonski glasbenik in gledališčnik Nečak slovenskemu občinstvu prvič predstavlja v vlogi režiserja, hkrati pa tudi kot skladatelj, scenograf in oblikovalec luči. Dramaturginja in prevajalka je Darja Dominkuš, kostumografinja Nataša Filipović, avtor videa Marin Lukanović, koreograf pa Žigan Krajnčan.

V vlogi ulične glasbenice in njenega očeta bosta nastopila Barbara Cerar in Uroš Fürst (na fotografiji). Predstava je bila predpremierno predstavljena na majskem Drama festivalu, junija je na Infant festivalu v Novem Sadu prejela drugo nagrado za najbolj izvirno raziskovanje enega od segmentov gledališkega jezika, avgusta pa je gostovala na Ohridskem poletju.

Komentarji: