Državni ansambel Ruski kozaki

Kongresni trg, Ljubljana. Slovesno odprtje Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani nocoj ob 21. uri.
Fotografija: Prizor s predstave Ruskh kozakov. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Prizor s predstave Ruskh kozakov. FOTO: promocijsko gradivo

S predstavo Državnega ansambla Ruski kozaki bodo na Kongresnem trgu v Ljubljani nocoj ob 21. uri slovesno odprli trideseti Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani.

Gostovanje ansambla se simbolno navezuje na festivalske začetke, saj je bil podoben spektakel eden prvih večjih dogodkov s tujimi izvajalci, ki jih je Imago Sloveniae organiziral na začetku delovanja, ko so v festivalski program pogosto vključevali ruske umetnike.
 

Več kot 20 vrst plesov in 50 pesmi


Nocojšnji gostje sodijo med vodilne ruske profesionalne plesne skupine. Prihajajo iz Lipecka, kjer jih je v plesno-glasbeni ansambel leta 1990 združil zaslužni umetnik Rusije Leonid Milovanov. Osrednji del ansambla sestavlja plesno-baletni korpus s plesalci različnih plesnih slogov. Vokalna skupina bogati predstave z značilno zvočno barvitostjo, komorna orkestrska zasedba pa s folklornimi, a tudi sodobnejšimi glasbenimi aranžmaji.

Njihov program nudi vpogled v tradicionalno kozaško kulturo. Kot so zapisali organizatorji, je oblikovan v intenzivnem odrskem loku, z živobarvnimi oblačili, vedrino petja in nezadržno plesnostjo, ki predstavlja dediščino številnih »kozaških« ruskih pokrajin, od Dona in Črnega morja do Sibirije in Daljnega vzhoda. Njihov repertoar obsega več kot 20 vrst plesov in 50 pesmi.

Ob tipičnih, zelo znanih plesih kozakov nastopajoči blestijo tudi v ruskih folklornih točkah, vključno s slavno Kalinko. Imago Sloveniae organizira nocojšnje gostovanje v sodelovanju s Forumom slovanskih kultur. Če bo deževalo, bo predstava v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

Komentarji: