Kit na plaži

Lutkovno gledališče Ljubljana. Premiera danes ob 18. uri.
Fotografija: Prizor iz predstave. Foto Jaka Varmuž
Odpri galerijo
Prizor iz predstave. Foto Jaka Varmuž

Na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo danes ob 18. uri premierno uprizorili gledališko predstavo Kit na plaži. Dramsko besedilo temelji na istoimenskem mladinskem romanu Vinka Möderndorferja, prejemnika nagrade desetnica za najboljše otroško ali mladinsko delo, in izbrani knjigi v nacionalnem projektu spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo.

Zgodba pripoveduje o osnovnošolki Niki, malce nenavadni deklici, ki se je s starši priselila v novo okolje. Zgovorna in duhovita najstnica se uspešno spoznava s sošolci, učitelji, a prisotne so tudi težave. Nika čuva skrivnost, ki bo spremenila njeno življenje in življenja vseh, ki jo obkrožajo. Kit na plaži prinaša zgodbo o drugačnosti in normalnosti. A kaj je v tem raznolikem svetu sploh normalno?
 

Preizpraševanja normalnosti


Kot so zapisali v gledališču, pogled na normalnost določata družba in oblast, njihove sodbe pa ljudje marsikdaj spremenijo v predsodke, strahove ali travme. Knjiga nagovarja bralca na vedno nova preizpraševanja normalnosti, kajti šele odmaknitev od problema in sposobnost vsaditve dvoma jim bo zares pomagala pri presoji.

Predstavo je režiral Vinko Möderndorfer, dramaturgijo podpisuje Blaž Lukan, scenografijo Branko Hojnik, kostumografijo pa Alan Hranitelj. Vlogo Nike bo interpretirala Ana Hribar, v preostalih vlogah pa bodo nastopili še Aja Kobe, Polonca Kores, Voranc Boh, Mario Dragojević k. g., Matevž Müller, Urška Hlebec, Jernej Kuntner, Blaž Pirman k. g., Rok Kunaver in Alenka Tetičkovič.

Komentarji: