Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Neonacisti prekinili predstavo mladinskega gledališča v Brnu

Neonacistična skupina z imenom Spodobni ljudje je v soboto zvečer v Brnu na Češkem prekinila predstavo Naše nasilje in vaše nasilje.
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje. FOTO: Slovensko Mladinsko Gledališče
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje. FOTO: Slovensko Mladinsko Gledališče
Ti. L., STA
27. 5. 2018 | 11:35
27. 5. 2018 | 13:27
2:11
Brno - Neonacistična skupina z imenom Spodobni ljudje je v soboto zvečer v Brnu na Češkem prekinila predstavo Naše nasilje in vaše nasilje, s katero je Slovensko mladinsko gledališče gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu. Po enourni prekinitvi so igralci predstavo odigrali do konca, je poročal Radio Slovenija.

Približno 30 privržencev neonacistične skupine je med predstavo vdrlo v dvorano in jo poskušalo preprečiti. Policija je večji del skupine v modre majice oblečenih demonstrantov na pozoiv organizatorja odstranila, čez kakšno uro pa se je predstava režiserja Oliverja Frljića nadaljevala, je poročal Radio Slovenija.



Predstavnik skupine Spodobni ljudje, ki jo je češka policija označila za ekstremistično, je medijem pojasnil, da je bila predstava »bolj podobna pornografiji kot gledališču. Zmečkali smo vstopnice in jih zmetali na igralce. Čeprav smo želeli videti, o čem predstava govori, je ta po desetih minutah postala nevzdržna in smo stopili na oder,« je izjavo člana ekstremistične skupine po čeških medijih povzel Siol.

Naše nasilje in vaše nasilje FOTO: Fb
Naše nasilje in vaše nasilje FOTO: Fb


Pred gledališčem je sicer v soboto protestiralo več manjših krščanskih skupin. Gre za uprizoritev s provokativnimi prizori. Češki mediji so poročali, da je v dvorani že med predstavo nekaj gledalcev tiho sedelo in molilo. Ob prizoru, v katerem Jezus Kristus posili muslimanko, pa so se iz dvorane zaslišali vzkliki: "Ne bojte se Kristusa Gospoda!"

Umik predstave so pred dnevi zahtevali v češki škofovski konferenci in komunistični svetniki v mestnem svetu Brna. Vodstvo gledališča predstave kljub velikim pritiskom ni hotelo umakniti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine