Slavje SNG Drama Ljubljana v Beogradu

Na Bitefu zmagala predstava Ali: Strah ti poje dušo
Fotografija: V predstavi je blestela Nataša Barbara Gračner. FOTO: Peter Uhan
Odpri galerijo
V predstavi je blestela Nataša Barbara Gračner. FOTO: Peter Uhan

Predstava SNG Drama Ljubljana v režiji Sebastijana Horvata je slavila na 53. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef. Prejela je veliko nagrado za predstavo v celoti, Horvatu so podelili nagrado časnika Politika za režijo, za najboljšo pa je predstavo Drame izbralo še občinstvo.

Predstava Ali: Strah ti poje dušo je gledališka adaptacija znamenitega Fassbinderjevega filma Vsi drugi se imenujejo Ali. Za oder je film priredil dramaturg Milan Marković Matthis, režijo podpisuje Horvat. Zgodba, umeščena v 70. leta prejšnjega stoletja v Nemčiji, razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezni na družbenem robu. Glavna lika ljubezenske zgodbe sta 40-letni Maročan El Hedi ben Salem M'Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, in 60-letna vdova Emmi, ki se preživlja kot čistilka.

Kot je pred slovensko premiero dejal Horvat, predstava slika dva različna svetova z dvema različnima estetikama. Fassbinder je po Horvatovih besedah temnopolte, starejše in tudi sicer iz družbe izključene ljudi vpel v koncept romantične ljubezni. »Soočeni smo z navadnimi, malimi ljudmi, ki si želijo košček neba, ki si želijo življenje,« je poudaril režiser in dodal, da so se pri uprizoritvi ukvarjali z razpoko med dvema človekoma, ki se neskončno ljubita.

Ekipa SNG Drama Ljubljana v Beogradu FOTO: Arhiv SNG
Ekipa SNG Drama Ljubljana v Beogradu FOTO: Arhiv SNG


Horvat je dejal, da ima gledališče še vedno moč vpliva na javnost, na zavedni ali nezavedni ravni. »Vsaka dejavnost, ki se ukvarja z javnim diskurzom, ima možnost, da napravi nekaj dobrega za družbo. Gledališče je dober kraj za to, da se prek emocij občinstvu predstavijo pomembna in obremenjujoča družbena vprašanja. Ne gre za situacijo, ko posameznik nekaj prebere v novicah, se razjezi nase in na druge in gre spat. Dobro gledališče poziva posameznike k razmisleku. Zaradi tega verjamem, da ima moje delo smisel,« je pojasnil.

Posebno nagrado Jovan Ćirilov pa je ob sklepu 53. Bitefa prejela predstava Nemoralne zgodbe – 1. del: Hiša mati avtorjev Phie Menard in Jean-Luca Beaujaulta.

Komentarji: