V. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana bo Vesna Jurca Tadel

Dramaturginja, kritičarka, prevajalka in esejistka je od leta 1995 zaposlena na ministrstvu za kulturo.
Fotografija: V času Samoborjevega ravnateljevanja se je zamenjalo šest ministrov za kulturo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
V času Samoborjevega ravnateljevanja se je zamenjalo šest ministrov za kulturo. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Potem ko je konec novembra presenetila vest, da Igor Samobor zaradi potez ministra Simonitija, ki so zaustavile in znova odložile prenovo dotrajane stavbe ljubljanske Drame, nepreklicno odstopa z mesta ravnatelja, bo ustanova s 3. januarjem 2022, ko bo opravljena primopredaja, dobila novo vodstvo.

Samoborja, ki je Dramo vodil osem let, funkcijo pa sprejel predvsem, ker je želel pokreniti sanacijo iztrošene gledališke stavbe, bo nadomestila Vesna Jurca Tadel, vodja sektorja za umetnost na direktoratu za ustvarjalnost ministrstva za kulturo. Svet Drame je bil seznanjen, da bo vodenje kot v. d. prevzela za obdobje enega leta, je za Delo potrdil Samobor, ki nadaljnjih komentarjev zaenkrat ne daje, je pa poudaril, da bo svoji naslednici predal »kompletno pripravljen program za leto 2022«.

V izjavi za Delo je skorajšnja nova vodja zapisala, da je naloge vršilke dolžnosti ravnatelja SNG Drama Ljubljana prevzela, »da bi zagotovila nemoteno delovanje javnega zavoda, ki je ob nepreklicnem odstopu dosedanjega ravnatelja Igorja  Samoborja ostal brez vodstva. Z Igorjem Samoborjem bova izvedla primopredajo, v kateri bo zabeleženo trenutno stanje na vseh področjih dela ter zavedene vse odprte naloge. Na podlagi tega se bom odločila glede prioritet«.

Za svojega pomočnika bo predlagala pravnika Luko Nabergoja, kako namerava ukrepati v zvezi s prenovo, pa bo »lahko odgovorila, ko se bom do vseh podrobnosti seznanila s to problematiko in ugotovila, katere nadaljnje korake je potrebno in možno izvesti«.

Vesna Jurca Tadel je po izobrazbi dramaturginja. Med drugim je bila med letoma 1991 in 1993 v. d. umetniškega vodje MGL. FOTO: Asiana Jurca Avci
Vesna Jurca Tadel je po izobrazbi dramaturginja. Med drugim je bila med letoma 1991 in 1993 v. d. umetniškega vodje MGL. FOTO: Asiana Jurca Avci

Izkušena gledališčnica

Vesna Jurca Tadel je po izobrazbi dramaturginja. Med študijem na AGRFT je delala v večini slovenskih poklicnih gledališč. V sezoni 1985/1986 je bila članica dramaturške skupine SNG Drama Maribor, po diplomi (1986) se je kot dramaturginja zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je med letoma 1991 in 1993 opravljala službo vršilke dolžnosti umetniškega vodje. Delovala je tudi kot kritičarka (Sodobnost, Delo, Pogledi, Ampak), prevajalka in esejistka. Od leta 1995 je zaposlena na ministrstvu za kulturo.

Preberite še:

Komentarji: