Festival Lent

Več kot 39 prizorišč v Mariboru, od danes do 30. junija. Za uvod nocoj ob 21. uri na Glavnem odru na Dravi Labodje jezero baletnikov SNG Maribor.
Fotografija: Baletniki SNG Maribor bodo nocoj krstili novost letošnjega Lenta, plavajoči Glavni oder na Dravi. FOTO: Tiberiu Marta
Odpri galerijo
Baletniki SNG Maribor bodo nocoj krstili novost letošnjega Lenta, plavajoči Glavni oder na Dravi. FOTO: Tiberiu Marta

V Mariboru bo med 22. in 30. junijem potekal tradicionalni festival Lent. Multikulturni in multižanrski poletni festival bo nudil devet dni gledaliških, glasbenih, športnih in kulinaričnih prireditev ter druženja na ulicah in trgih starega mestnega jedra ob Dravi na več kot 30 prizoriščih.

Novost letošnjega festivala je stalna postavitev plavajočega Glavnega odra na Dravi. Nocoj ob 21. uri ga bodo krstili baletniki SNG Maribor z Labodjim jezerom, mojstrovino Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za najbolj priljubljen beli balet vseh časov.
 

Eden vrhuncev koncert največjega romskega godalnega orkestra


Jutri bo tu gostoval največji romski godalni orkester Budapest Gypsy Symphony Orchestra 100 violin, ki ga napovedujejo kot enega vrhuncev festivala. V prihodnjih dneh pa se bodo zvrstili še Plavi orkestar (25. 6.), prekmurski trubadur Vlado Kreslin z gosti (27. 6.) in Đorđe Balašević v akustični izvedbi (29. 6.).

Omeniti velja še nastope Jadranke Juras (22. 6.) in Katalene (23. 6.) na Jurčkovem odru, legendarnih Pankrtov na Piše se leto (22. 6.), Gorana Bare & Majk (23. 6.) in Uncle Franka (26. 6.) na Večerovem odru ter seveda jazzovske poslastice na odru Minoriti. Med njimi organizatorji izpostavljajo gostovanje soustanovitelja znamenitega Buena Vista Social Cluba Juana DeMarcosa s svojo zasedbo Afro-Cuban All Stars (27. 6.).


Ljubitelji klasične glasbe bodo na svoj račun prišli v Dvorani Union, na Salonu glasbenih umetnikov. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo smeh trosil po mestnih ulicah in trgih, med njihovimi nastopi velja opozoriti na ognjeno predstavo nizozemske Compagnie Doedel The last Symphony (27. 6., Rotovški trg). Omeniti pa velja še folklorni festival Folkart, ki bo letos potekal v znamenju tridesetega jubileja.

Komentarji: