Je zdajšnji kulturni model nepopravljiv?

Nezadovoljstvo nevladnikov in samozaposlenih v kulturi se nadaljuje, vsi čakajo novega ministra za kulturo.
Fotografija: Slovenski filmski center ob kulturnem prazniku na kanalu vimeo od 6. do 11. februarja ponuja filma letošnjega Prešernovega nagrajenca Filipa Robarja Dorina, dokumentarec iz leta 1974 Xenia na gostovanju in celovečerec iz leta 1989 Veter v mreži, posnet po romanu Novo mesto pisatelja Mirana Jarca. Foto arhiv SFC
Odpri galerijo
Slovenski filmski center ob kulturnem prazniku na kanalu vimeo od 6. do 11. februarja ponuja filma letošnjega Prešernovega nagrajenca Filipa Robarja Dorina, dokumentarec iz leta 1974 Xenia na gostovanju in celovečerec iz leta 1989 Veter v mreži, posnet po romanu Novo mesto pisatelja Mirana Jarca. Foto arhiv SFC

Proslava kulturnega praznika bo letos minila brez rednega ministra za kulturo, ampak z začasnim odpravnikom kulturnih poslov, šolskim ministrom Jernejem Pikalom. To bo tudi eno izmed redkih let, ko ne bo podeljena nagrada za življenjsko delo na področju ­literature. Nevladniki in samozaposleni vmes čakajo na človeka in ekipo, da jim razdelijo denar, ki jim ga je prinesel proračunski rebalans.

Ko so odborniki Prešernovega sklada, ki mu predseduje Vinko Möderndorfer, nocojšnji slavnostni govornik, prejšnji mesec oznanili imena dobitnikov najvišjih državnih nagrad, jih je na seansi sprem­ljal minister za kulturo Dejan Prešiček. Nocoj ga bo na podelitveni slovesnosti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma zamenjal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Odbor je po Möderndorferjevih besedah prvič opravil svoje delo ob kandidaturah šestih, prej so bile štiri strokovne komisije – novi sta komisija za avdiovizualne umetnosti in strokovna komisija za oblikovanje in arhitekturo –, kar je odbornikom omogočilo preglednejši vpogled v umetniške dosežke vseh umetniških področij, saj je dobil v obravnavo tudi predloge za nagrado za umetnostne zvrsti, ki so v preteklosti zaradi manjšega števila strokovnih komisij izpadle.
 

Filmsko obarvan umetniški program


Avtorja proslave in svečane podelitve nagrad, režiser Martin Srebotnjak in scenarist Metod Pevec, obljubljata filmsko obarvan umetniški program: v treh filmskih miniaturah, v katerih igrajo Ivanka Mežan, Silva Čušin, Janez Škof, Primož Pirnat in Nagisa Moritoki Škof, so se poskusili spustiti s piedestala visoke slovenske besede, vstopili v dialog s Prešernom, njegov lik pa popeljali tudi med ljudi, na ulice in v nakupovalna središča, »tja, kjer ga še lahko srečamo«.

Na proslavi bodo nastopili tudi dramski igralec Vlado Novak z interpretacijo Zdravljice in članice vokalne skupine Gallina.

Včeraj je tradicionalno novinarsko konferenco pred kulturnim praznikom pripravila Asociacija, društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. Lani so z akcijo Čas je za kulturo in umetnost zahtevali primerno mesto za kulturo v družbi, povečanje proračuna za kulturo, strokovnega ministra oziroma ministrico in nov kulturni model.

Letos so se kritično lotili analize enoletnih projektnih razpisov ministrstva za kulturo v obdobju 2009–2019 in ugotovili, da je celoten obstoječ kulturni model nedomišljen, saj favorizira javne zavode in tam zaposlene.

Komentarji: