Superjunaki v filmih in serijski smrtniki

To poletje v filmu ponavljanje nekdanjih uspešnic in eksperimentiranje v nadaljevankah
Fotografija: Nov presežek družbe HBO – Ostrina Foto promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Nov presežek družbe HBO – Ostrina Foto promocijsko gradivo

V Hollywoodu so nekaj let zaskrbljeno spremljali obisk svojih poletnih uspešnic. A letos – prvič po petih letih – so rezultati­ spodbudnejši, četudi filmska bera ostaja siromašna. Medtem ko se produkcija najvplivnejše industrije vsebinsko zožuje, TV-serije ostajajo prostor za raznolike zgodbe in bolj človeške junake.

Program kinematografov je v primežu superherojev, ki za zdaj še polnijo blagajne. Trenutno ostaja blizu vrha film Ant-Man in Osa. Gre za junaka iz Marvelovega univerzuma superjunakov v lasti studia Disney. Leta 2018 je na lestvicah najbolj gledanih filmov kraljeval prav Marvel: Maščevalci: Brezmejna vojna so prinesli v blagajne več kot dve milijardi dolarjev. Tudi Črni panter se je približal milijardi in pol. Disney je lahko zadovoljen tudi z uspehom animiranega filma Neverjetni 2 in drugega dela Deadpoola – oba sta še vedno na ogled v kinih.

Studio Universal je zadel žebljico na glavico z nadaljevanjem franšize Jurski svet: Padlo kraljestvo, saj je nadaljevanje filma o dinozavrih prineslo več kot milijardo dolarjev zaslužka. Slika zmagovitih franšiz, ki so si skoraj povsem podredile Hollywood, ni brezmadežna. Disney se je opekel s produkcijo filma Solo: Zgodba Vojne zvezd. Film so posneli za 275 milijonov dolarjev, pridelal pa je komaj 379 milijonov – daleč od pričakovanj. To je pomembno predvsem z vidika doslejšnjega prepričanja, da vse, povezano s franšizo Vojna zvezd, avtomatično prinaša zaslužek. Po slabem rezultatu Sola bo Disney verjetno vsaj malo omilil svojo strategijo stranskih zgodb priljubljene vesoljske sage.

Šesti del <em>Misije nemogoče</em>
Šesti del Misije nemogoče

 

Poletje akcije


Tudi pogled v filmsko prihodnost prinaša predvsem filme akcijskega žanra oziroma nadaljevanja filmskih franšiz. Film Nebotičnik z največjim zaslužkarjem med igralci Dwaynom Johnsonom v glavni vlogi je prvi konec tedna v kinih zasedel komaj tretje mesto. Akcijsko kriminalno dramo, postavljeno na enega izmed najvišjih nebotičnikov na svetu, je v ameriških kinematografih prekosil animirani film Hotel Transilvanija 3 z dobrimi 44 milijoni dolarjev zaslužka. Otroški filmi so poleg ­superjunakov še vedno pomemben vir zaslužka.

To poletje se bo potegoval za zaslužek tudi Misija nemogoče: Izpad s Tomom Cruisom v glavni vlogi – to je šesto nadaljevanje tega spektakla. Prav tako računa na zvesto občinstvo drugi del priljubljenega muzikala Mamma Mia! Spet začenja se. Film, ki so ga snemali na otoku Vis, se tokrat osredotoča na Sophie, ki pričakuje otroka, obenem pa rešuje odnose z mamo (Meryl Streep). V kinematografih je trenutno na ogled tudi Terminal. V zgodbi o dveh najetih morilcih poleg glavnih igralcev, Margot Robbie in Simona Pegga, igra tudi Katarina Čas.

Še največ v programu kinematografov obljubljajo nekateri avgustovski filmi, ki bodo tudi v Kinodvoru oziroma na Filmu pod zvezdami. Eden izmed takšnih je biografska komična drama Ne skrbi, peš ne bo daleč prišel Gusa Van Santa s Joaquinom Phoenixom v glavni vlogi. V Kinodvoru in drugih kinematografih bo zanimiva tudi biografska drama Mary Shelley (z Elle Fanning v glavni vlogi) o avtorici zgodbe o Frankensteinu in njenem burnem razmerju z možem, slavnim pesnikom Percyjem Bysshem Shelleyjem.

<em>Mamma Mia! Spet začenja se!</em> Foto Jonathan Prime
Mamma Mia! Spet začenja se! Foto Jonathan Prime

 

Od kvalitete do kvantitete


Superheroji, ki predstavljajo čvrsto jedro hollywoodskega poslovnega modela, so dobili svoje mesto tudi v svetu TV-serij. Ameriška satelitska mreža ABC že nekaj let snema Agente S.H.I.E.L.D. Netflix se je pridružil obsedenosti z Marvelovimi superjunaki s TV-serijo Jessica Jones. Na HBO pa lahko spremljamo nadaljevanko Kripton, postavljeno na Supermanov rojstni planet, a nekaj stoletij pred rojstvom slavnega superjunaka.

Za razliko od filma produkcija TV-serij ohranja tematsko in žanrsko pestrost, predvsem pa je v njej še prostor za invencije in eksperimente. Takšen scenaristično, režijsko in igralsko izpopolnjen projekt je prav gotovo Ostrina (Sharp Obejcts), ki bo še nekaj tednov paradni konj programa HBO. V mini seriji, posneti po romanu Gillian Flynn, Amy Adams igra novinarko, ki se vrne v rodno mesto Wind Gap, da bi poročala o krvavih umorih mladoletnic, pri čemer se mora soočiti z lastnimi demoni.
Zanimiv vpogled v življenje pregrešno bogatih zemljanov daje tudi nadaljevanka Nasledstvo – prav tako v produkciji HBO. TV-serijo o družini, ki obvladuje globalni medijski imperij, bi lahko videli kot bolj poglobljeno in sofisticirano različico Dinastije za današnji čas.

<em>Piknik pri Hanging Rocku</em> Foto Promocijsko gradivo
Piknik pri Hanging Rocku Foto Promocijsko gradivo


Če je HBO sinonim za kvaliteto, je Netflix vse bolj sinonim za kvantiteto, saj tako rekoč vsak teden lansira TV-serijo. Toda med množico novih in starih nadaljevank se redko znajde kaj izjemnega. Letos poleti še najbolj razveseljuje nova sezona Glowa. Zgodba o skupini deklet, ki so v osemdesetih letih poskusile prodreti in uspeti z rokoborbo, je namreč dovolj bizarna in komična. V bližnji prihodnosti Net­flix napoveduje tudi nadaljevanko Maniac z Emmo Stone, avgusta bi lahko bila zanimiva The Innocents o dveh najstnikih z nenavadnimi talenti.

Amazonova knjižnica videov zadnje čase prinaša nekatere zanimive britanske nadaljevanke, kot je A Very British Scandal, in novo ekranizacijo Piknika pri Hanging Rocku. Iz izvirne Amazonove produkcije velja izpostaviti Tom Clancy's Jack Ryan, ki naj bi jo lansirali čez poletje. John Krasinski, ki je letos požel dobre kritike za srhljivko Tiho mesto, bo v TV-seriji stopil v čevlje Harrisona Forda, ki je upodobil Clancyjevega junaka Ryana. Amazonov najbolj razvpiti projekt Gospodar prstanov, ki ga bo stal rekordno milijardo dolarjev, naj bi predvajali jeseni 2019.
 

J. K. Rowling in njen detektiv


Omenimo še, da imajo naročniki HBO dostop do ekranizacije kriminalk, ki jih je J. K. Rowling objavila pod psevdonimom Robert Galbraith. TV-serija po njenih treh romanih ima naslov C. B. Strike in je še kar gledljiva. Predvsem glavna junaka, detektiv Cormoran Strike in njegova pomočnica Robin, prepričata. Nadaljevanka je obrzdala dolgoveznost romanov (zaradi katere slavna pisateljica stežka drži bralca v napetem pričakovanju), a hkrati se zdi, da niti televizijska različica ne zbudi pravega zanimanja.

Še najobetavnejša je nadaljevanka Pose družbe FX, ki obravnava transvestitsko sceno v New Yorku konec osemdesetih let (na sporedu ameriških televizij bo do konca julija). Komedija Dietland družbe AMC pa se osredotoča na dogajanje v uredništvu modne revije.



Komentarji: