V Ljubljani tridnevni bienalski simpozij

Osrednji govorec simpozija, ki bo od jutri potekal v sklopu 35. grafičnega bienala Ljubljana, je legendarni ganski umetnik kąrî'kạchä seid'ōu.
Fotografija: V sklopu filmskih projekcij dokumentarnih filmov, ki odkrivajo manj znane zgodbe afriške celine in Bližnjega vzhoda, bo prikazan tudi esejski film Prizori ekstrakcije (Sanaz Sohrabi, 2023, 43 min). FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
V sklopu filmskih projekcij dokumentarnih filmov, ki odkrivajo manj znane zgodbe afriške celine in Bližnjega vzhoda, bo prikazan tudi esejski film Prizori ekstrakcije (Sanaz Sohrabi, 2023, 43 min). FOTO: promocijsko gradivo

V sklopu 35. grafičnega bienala Ljubljana bo na številnih lokacijah po Ljubljani od jutri do sobote potekal mednarodni simpozij Agyina: svarilo modrecev, ki s s filmskimi projekcijami, predstavitvami, pogovori, predavanji, panelnimi razpravami, razstavami, vodstvi in druženji sledi kuratorskim izhodiščem grafičnega bienala.

Kot poudarjajo organizatorji, javni program bienala kurira ganski kolektiv Exit Frame Collective, ki je za poimenovanje simpozija uporabil koncept Agyina, izposojen od največje etnične skupine v Gani in njihovega razumevanja posvetovalnega foruma, »govori pa o tem, da je za tehtno razpravo ali pogovor potreben več kot en glas«. Ključni izhodišči bienala sta praznina ter ideja darov, ki izvira iz delovanja legendarnega ganskega umetnika in intelektualca s psevdonimom kąrî'kạchä seid'ōu.

image_alt
Po sledeh Nkrumaha in Aline Ślesińske

Ta si je na umetniški akademiji v Kumaseju prizadeval za emancipacijo poučevanja umetnosti in za prehod umetniškega dela od tržnega blaga k darilu, v petek pa bo v Švicariji v sklopu svojega predavanja predstavil tako imenovano politiko praznine – njen konceptualni okvir, emancipatorno naravo in druge potenciale. Umetnik, ki je s svojo umetniško prakso v Gani sprožil umetniško revolucijo, bo razpravljal tudi o tem, kar je tako teoretično kot v praksi opredelil kot »dar, ki ne temelji na vzajemnosti, temveč na radikalni delitvi in/ali velikodušnosti na planetarni ravni«.

Preberite še:

Komentarji: