Z dnevi dediščine evropskih pokopališč znova vodstva po Žalah in mariborski Dobravi

Vodstva po ljubljanskih Žalah z ogledom Plečnikovih Žal, grobov znanih Slovencev in del znanih arhitektov ter kiparjev bodo dvakrat dnevno od danes do 2. junija, ob 10. in 17. uri. 
Fotografija: Pokopališče Žale je zaradi svoje izjemne kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti eno najlepših evropskih pokopališč. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Pokopališče Žale je zaradi svoje izjemne kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti eno najlepših evropskih pokopališč. FOTO: Blaž Samec/Delo

V sklopu dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki jih prireja mednarodno Združenje pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), bodo tudi letos potekala brezplačna vodenja po kulturni dediščini pokopališča Žale. V Mariboru pa bodo obudili spomin na športno legendo Maribora Josipa Primožiča - Toša in odprli novo pot v Parku spominov.

Člani združenja ASCE vsako leto konec maja oziroma v začetku junija pripravijo dneve dediščine evropskih pokopališč. V sklopu projekta na pomembnih pokopališčih v različnih mestih po Evropi potekajo številni vodeni ogledi, koncerti in druge kulturne prireditve.
 

Uvod v vodene oglede s Plečnikom


Vodenja po ljubljanskih Žalah bodo potekala dvakrat dnevno od danes do 2. junija. Vodnik bo udeležence pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah ob 10. in ob 17. uri. Ogled bo zajel Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, so sporočili iz javnega podjetja Žale.

Kot so še zapisali, so pokopališča kot kulturna dediščina pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest. Pokopališče Žale je zaradi svoje izjemne kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti eno najlepših evropskih pokopališč. Na njem so pokopani mnogi velikani slovenske zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki in drugi.

Prav tako je na njem veliko pokopališč iz prve in druge svetovne vojne ter drugih spominskih obeležij, pokopališče pa je pomembno tudi kot drugi največji mestni park.
 

Nova pot v Parku spominov na pokopališču Dobrava


V Mariboru bodo ob dnevih dediščine evropskih pokopališč letos obudili spomin na športno legendo Maribora Josipa Primožiča - Toša in v četrtek opoldne s posvetilno tablo žrtvam pobojev v Azerbajdžanskem mestu Khojaly odprli novo pot v Parku spominov na pokopališču Dobrava.

Pokopališče Dobrava. FOTO: Arhiv Pokopališča Dobrava – Pogrebnega podjetja Maribor
Pokopališče Dobrava. FOTO: Arhiv Pokopališča Dobrava – Pogrebnega podjetja Maribor


Kot piše na spletni strani Pogrebnega podjetja Maribor, so Primožiča, gimnastično legendo Maribora, na pobreškem pokopališču prvič predstavili v okviru projekta Simboli. Letos so za OŠ Draga Kobala izvedli kulturni dan in med raziskovanjem pokopališča ugotovili, da so učitelji in osnovnošolci te šole o Primožiču opravili temeljito raziskavo ter zbrali veliko gradiva.

Tako bodo 1. junija ob 16. uri v kapelici odprli dokumentarno fotografsko razstavo o Primožiču in podoživeli njegovo zgodbo skozi predstavitev učencev OŠ Draga Kobala.

Kot so še zapisali, Primožičeva športna in umetniška narava predstavlja izjemen simbolni preplet ter zgodbo v letu, ko je Maribor - Evropsko mesto športa 2018 in so dnevi dediščine evropskih pokopališč izpostavljeni kot uradna prireditev v sklopu evropskega leta kulturne dediščine s strani Inštituta kulturnih poti Sveta Evrope.

Komentarji: