Znani Levstikovi nagrajenci

Andrej Rozman Roza prejme nagrado za življenjsko delo za izvirno leposlovje, za izvirno delo leta 2021 pa Blaž Lukan.
Fotografija: Letošnij dobitnki osrednje nagrade Mladinske knjige Foto Mediaspeed
Odpri galerijo
Letošnij dobitnki osrednje nagrade Mladinske knjige Foto Mediaspeed

Mladinska knjiga je razglasila letošnje Levstikove nagrajence. Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirno leposlovje prejme pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza, Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije pa ilustratorka Alenka Sottler. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2021 prejme pesnik Blaž Lukan za knjigo Fantek in punčka, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav, Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije 2021 pa ilustratorka  Ana Zavadlav za ilustracije v knjigi Obisk Gaje Kos.

image_alt
Nova predsednica se bo zavzemala za mlade


Levstikova nagrada je najstarejša povojna založniška nagrada, Mladinska knjiga jo podeljuje od leta 1949. Namenjena je slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino, ki so bili po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v preteklih dveh letih in so izšli pri založbi Mladinska knjiga. Ob petdeseti obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad je Mladinska knjiga uvedla še nagrado za življenjsko delo. Prejemniki teh nagrad imajo simbolično obeležje (plošče z imeni) pod arkadami pred knjigarno Konzorcij. Dve novi plošči sta bili odkriti po današnji novinarski konferenci.

Nagrajenci prejmejo finančno nagrado: za izvirno leposlovno delo in ilustracije v višini vsak po 2000 evrov neto, nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.

Levstikova nagrada sodi med najbolj pomembne domače knjižne nagrade. Foto Mediaspeed
Levstikova nagrada sodi med najbolj pomembne domače knjižne nagrade. Foto Mediaspeed


Levstikovega nagrajenca 2021 za najboljše leposlovno delo za otroke in mladino je izbrala žirija, ki so jo sestavljali: urednik in pesnik Žiga Kosec (predsednik žirije) ter Nina Svetelj, vodja prireditev v Mestni knjižnici Kranj, in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi.

O nagradi za življenjsko delo je žirija presojala v naslednji sestavi: Bojan Švigelj, glavni urednik in predsednik žirije, Tatjana Cestnik, vodja sektorja Knjižno založništvo, Andrej Ilc, vodja Uredništva za leposlovje, Tanja Komadina, likovna urednica, Alenka Veler, urednica mladinskega leposlovja in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja.

Preberite še:

Komentarji: