Znani umetniki v pismu odločevalcem za pomoč mladim samozaposlenim v kulturi

Podpisniki so prepričani, da je krizo mogoče premagati le z več, in ne z manj kulture.
Fotografija: Kulturniki pozivajo vlado, naj jim pomaga prebroditi čas, ko jim je delo onemogočeno. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kulturniki pozivajo vlado, naj jim pomaga prebroditi čas, ko jim je delo onemogočeno. FOTO: Matej Družnik/Delo

Znani slovenski umetniki so v javnem pismu, ki so ga naslovili na predsednika republike in vlade Boruta Pahorja in Janeza Janšo ter ministra za kulturo Vaska Simonitija, izrazili solidarnost do mladih samozaposlenih v kulturi. Po njihovem mnenju je v aktualnem stanju nujno treba poskrbeti za mlade kulturnike, da bodo lahko preživeli.

Glasbenica Romana Kranjčan skupaj z več deset podpisniki, med katerimi so Boris Cavazza, Boštjan Gombač, Boris A. Novak, Drago Ivanuša, Darja Švajger in Vlado Kreslin, v pismu poziva, da jim država pomaga prebroditi ta čas, ko jim je delo onemogočeno. Predlagajo, da jim zagotovi temeljni dohodek za mesece kulturnega mrka do dne, ko bo spet omogočeno druženje in bodo odri lahko ponovno zaživeli.

»Govorimo o samozaposlenih v kulturi, ki so bili pred pandemijo uspešni, finančno samostojni in so sebe in svoje družine lahko preživljali s svojim delom in ustvarjanjem. Gre za vrhunske mlade umetnike, na katere smo Slovenci lahko ponosni, saj predstavljajo naš narod in veličino kulture. Toda takšna situacija, kot smo ji priča, ubija ustvarjalnega duha in pomeni umiranje narodove kulturne substance. Prireditve odpadajo, dogodkov ni, vsa kultura je v krču. Plesalci, glasbeniki, igralci životarijo,« piše v pismu.

Podpisniki so prepričani, da je krizo mogoče premagati le z več, in ne z manj kulture, in verjamejo, da bodo naslovniki »odprto pismo skrbno in z vso odgovornostjo prebrali ter javnost v kratkem obvestili o predlaganih rešitvah«.

Kot opozarjajo, je po dveh letih ukrepov življenje za samozaposlene v kulturi in njihove družine postalo neznosno. Že dlje časa, po podatkih iz pisma od julija lani, niso upravičeni do nobene pomoči, čeprav je izvajanje njihovih dejavnosti tako rekoč onemogočeno.

»Javno kulturno življenje je zamrlo. Ukrepi v povezavi s pandemijo organizatorje odvračajo od organizacije dogodkov, saj jih je večinoma nemogoče izpeljati, če pa že, so lahko dvorane največ polovično zasedene. Za druga področja, kot so trgovina, transport, šport, so omejitve bistveno manj omejujoče,« še navaja pismo.

Pahor je na twitterju potrdil prejem pobude. Ocenil je, da »upravičeno naslavljajo nekaj strukturnih težav, v zvezi s katerimi bi bilo prav in koristno ukrepati«. Kot je še zapisal, se bo o tem v kratkem pogovarjal s predsednikom vlade.

Preberite še:

Komentarji: