19. festival medijskih umetnosti Pixxelpoint

Mestna galerija Nova Gorica. Osrednje odprtje festivala bo nocoj ob 20.00.
Fotografija: Projekt MIKKEL Maše Jazbec. FOTO: arhiv Pixxelpointa
Odpri galerijo
Projekt MIKKEL Maše Jazbec. FOTO: arhiv Pixxelpointa

Mednarodni festival medijskih umetnosti Pixxelpoint, ki je v novogoriško kulturno ponudbo prišel hkrati z aktualnim tisočletjem – prvič so ga organizirali že leta 2000 –, se bo v Mestno galerijo Nova Gorica, svoje tradicionalno prizorišče, nocoj vrnil z 19. izdajo, spet pa bo segel tudi na druge točke v mestu in okolici, tudi v sosednjo Gorico.

Organizatorji – Kulturni dom Nova Gorica s partnerji – so njegovo letošnjo podobo zaupali domačinom, umetniški in tokrat kuratorski skupini BridA, v kateri delujejo Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica, napovedane krovne značilnosti festivala, ki je v osnovi izšel iz vizualne kulture elektronskih medijev, pa so, da bo nagovarjal z naslovom Inteligentni opazovalec, deli 26 umetnikov oziroma umetniških skupin in zgoščenim enotedenskim programom, sestavljenim iz predstavitev umetniških del, delavnic, predavanj, pogovorov, performansov in še česa.
 

Umetniki bodo problematizirali vlogo opazovalca


Kot zapišejo, bodo umetniki s svojimi projekti skladno z naslovno krilatico na različne načine problematizirali vlogo opazovalca. Denimo tako, da bodo sami izstopili iz procesa ustvarjanja in mu predali vlogo ustvarjalca ali pa bodo v svojih delih gradili sisteme, ki bodo v negotovost postavljali razvoj tehnologije. Znotraj resničnega in virtualnega bodo iskali skrite pasti in gledalca nagovarjali, da jih inovativno izkoristi v lastne kreativne namene.

Osrednje odprtje festivala bo v Mestni galeriji Nova Gorica nocoj ob 20.00, sicer pa napovedujejo širšo otvoritveno uverturo v festival z več dejanji, ki se bo ob 17.30 začela čez mejo, v Galeriji Agorè v Gorici.

Komentarji: