Francoska legija časti dr. Barbari Jaki

Na podelitvi v zlati dvorani Narodne galerije ji je najvišje francosko civilno odlikovanje izročila francoska veleposlanica v Sloveniji Marion Paradas.
Fotografija: Francoski predsednik je direktorico Narodne galerije odlikoval tudi zaradi naklonjenosti, ki jo izkazuje do francoskih ustanov v Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Francoski predsednik je direktorico Narodne galerije odlikoval tudi zaradi naklonjenosti, ki jo izkazuje do francoskih ustanov v Sloveniji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki je danes prejela francosko državno odlikovanje legija časti. Na podelitvi v zlati dvorani Narodne galerije ji je najvišje francosko civilno odlikovanje izročila francoska veleposlanica v Sloveniji Marion Paradas.

Francoski predsednik je direktorico Narodne galerije odlikoval zaradi »naklonjenosti, ki jo izkazuje do francoskih ustanov v Sloveniji, angažiranosti, ki jo pokaže pri uresničevanju skupnih projektov, ter zaupniških in prijateljskih odnosov s francoskimi institucijami«, so sporočili iz Narodne galerije.
 

Zavezanost evropski kulturni dediščini


»Vaša zavezanost evropski kulturni dediščini, vaše popolno poznavanje njenih umetniških tokov in vaša želja dati francoski slikarski dediščini mesto, ki si ga zasluži v vašem kulturnem programu, so razlogi, zakaj ste dragoceni partner moje države,« je v svojem nagovoru izpostavila Marion Paradas.

Leta 2015 je Narodna galerija gostila razstavo <em>Slikati v Normandiji: Ob izvirih impresionizma</em>. FOTO: Igor Modic/Delo
Leta 2015 je Narodna galerija gostila razstavo Slikati v Normandiji: Ob izvirih impresionizma. FOTO: Igor Modic/Delo


Kot so v sporočilu za javnost še zapisali v Narodni galeriji, je dr. Jakijeva vedno želela okrepiti vezi s Francijo, zato je ob mnogih drugih dosežkih in projektih kljub številnim preprekam zasnovala, branila in izpeljala razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas (1890–1920), ki so jo leta 2013 odprli v Petit Palais v Parizu. Leta 2015 pa v Ljubljani v Narodni galeriji gostila razstavo Slikati v Normandiji: Ob izvirih impresionizma, ki izhaja iz zbirke Regionalnega sveta Spodnje Normandije.

Komentarji: