Igor Andjelić: Cinecittà

Galerija Fotografija, Ljubljana. Odprtje razstave ob 20. uri.
Fotografija: Jurij Hudolin. FOTO: Igor Andjelić
Odpri galerijo
Jurij Hudolin. FOTO: Igor Andjelić

V Galeriji Fotografija bodo nocoj ob 20. uri odprli fotografsko razstavo vizualnega umetnika, grafičnega oblikovalca in fotografa Igorja Andjelića. Avtor je integralen del mesta, v katerem živi, ter ključni (so)oblikovalec nekaterih prostorov ljubljanske kulturne scene, med njimi Galerije ŠKUC, Kluba K4 in Salona Minimal.

Njegova najnovejša serija premikajočih se fotografij z naslovom Cinecittà odraža umetnikovo predanost neorealizmu, ki velja za stalen vir avtorjevega navdiha. Med Andjelićevimi upodobljenci so naključni meščani, ki zaradi premičnosti fotografij in samega načina upodobitve delujejo skoraj kot filmski liki, pa tudi nekateri pomembni akterji slovenskega literarnega in kulturnega življenja, ki pričajo o Andjelićevi vpetosti v ljubljansko umetniško dogajanje.

Kot je zapisala Hana Čeferin, Andjelićev končni poklon neorealističnemu filmu funkcionira na tehnični ravni. S premikajočimi se črno-belimi podobami se navezuje na sam medij, hkrati pa vsebinsko ponuja vpogled v širše dogajanje upodobljenega. Pri tem ga zanimajo hipne geste, sramežljivi umiki pogleda in tihi trenutki človeške psihe, ki se najbolje odrazijo prav skozi gibe in kretnje. Razstava bo na ogled do 28. novembra od ponedeljka do petka med 10. in 19. uro in v soboto med 10. in 14. uro.

Komentarji: