Svetlobna gverila: Barve

Galerija Vžigalica, Ljubljana. Odprtje ob 21.30 uri.
Fotografija: Svetlobna instalacija japonske ustvarjalke Yoko Seyama Saiyah. FOTO: Arhiv Svetlobne gverile
Odpri galerijo
Svetlobna instalacija japonske ustvarjalke Yoko Seyama Saiyah. FOTO: Arhiv Svetlobne gverile

V Galeriji Vžigalica bodo nocoj odprli festival Svetlobna gverila, ki letos obeležuje že dvanajsto izdajo. Številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije na temo Barve bodo na ogled na ljubljanskih ulicah in trgih ter na dveh galerijskih postavitvah.

Vsebinsko vodilo letošnjega festivala je posvečeno tematiziranju barv v kontekstu sodobne umetnosti. Izbrani projekti, med katerimi je veliko novih produkcij, raziskujejo bogato simboliko in izraznost barv, a tudi njihove optično-fizikalne značilnosti ter njihovo vlogo pri doseganju različnih vizualnih učinkov.


Dvodelna podoba


Festival je tudi letos zasnovan dvodelno: poleg odprtja festivala, s svetlobnimi objekti v Galeriji Vžigalica in njeni okolici, se drugi sklop festivalskih dogodkov že drugič zapored obeta tudi v Palači Cukrarna. Poleg festivalskih dogodkov na Poletno muzejsko noč (16. 6.) letos s posebnim programom obeležujejo tudi prvi Mednarodni dan svetlobe (16. 5.).

V Galeriji Vžigalica se bodo predstavili japonska umetnica Yoko Seyama, Aleksandra Stratimirović in Athanassios Danilof ter Boštjan Čadež. Hkrati bo na odprtju na Gosposki ulici Marko Batista z Andrejem Vernikom (saksofon) in Kristijanom-Rokom Buzetijem (tolkala) izvedel 15-minutni zvočno-vizualni performans.

Komentarji: