Da odpadkov niso odpeljali, zdaj kriva cesta

Mala Mežakla: Za okoljsko inšpekcijo odpadki, ki jih Ekogor odlaga na občinski parceli zunaj odlagališča, niso sporni in ne povzročajo smradu
Fotografija: Kup smrdljivih odpadkov na Mali Mežakli se počasi le manjša. Foto Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Kup smrdljivih odpadkov na Mali Mežakli se počasi le manjša. Foto Blaž Račič/Delo

Jesenice – V Ekogorju, hčerinski družbi Publikusa, v lasti Slavka Hrženjaka, ki zadnje dni z odlaganjem odpadkov na nasutem travniku pri Domžalah in v vrtačah na Kočevskem dviguje tlak tamkajšnjim prebivalcem, niso izpolnili niti zadnje obljube, da bodo do sredine maja z odlagališča Mala Mežakla odpeljali smrdljive odpadke.
Blaž Račič
Tokrat so jim to menda preprečile gradnja ceste na Malo Mežaklo in zapore, na vprašanje, kdaj bodo odpadke odpeljali in odpravili smrad, pa niso odgovorili. Okoljska inšpekcija, ki si je konec meseca ogledala odpadke, ki jih Ekogor skladišči na občinski parceli ob odlagališču, je ugotovila, da »ne gre za kršitev okoljevarstvenega dovoljenja (OVD)«, ker da se začasno skladiščenje lahke frakcije ne izvaja na zemljišču, ki je predmet OVD. Čeprav nam pred časom na občini niso potrdili, da bi s podjetjem sklenili dogovor o uporabi parcele za odlaganje odpadkov, inšpektorji ugibajo, da je bil med občino in Ekogorjem »verjetno sklenjen dogovor za začasno skladiščenje«. Poleg tega pravijo, da so odpadki prekriti s folijo in niso neposredno izpostavljeni padavinam, tako da te ne morejo vplivati na njihove lastnosti, pomembne za nadaljnjo obdelavo.

Inšpektorjem ne smrdi

Lahko frakcijo odpadkov, ki je ostala po obdelavi in je namenjena za energijsko izrabo, lahko po navedbah inšpekcije Ekogor na občinski parceli »začasno« skladišči do novembra letos, saj odpadki »niso trajno odloženi v okolju« in so »prekriti s folijo, skladno z uredbo o odpadkih«. Inšpektorji tudi ugotavljajo, da »ne povzročajo smradu«, čeprav podlage za takšno ugotovitev v pravnem redu ni, saj predpisa o smradu v okolju država še nima. Domačini, ki živijo pod odlagališčem, nasprotno pravijo, da smrad občasno še vedno zaznavajo.
S smradom se zdaj bolj kot na Jesenicah ukvarjajo v Suhadolah in v Študi v okolici Domžal, kamor Ekogor odvaža odpadke z Male Mežakle, o čemer smo v Delu že poročali, prav tako o nelegalnem odlaganju na območju pri Moravi na Kočevskem. Skupaj so z Male Mežakle že odpeljali dobršen del odpadkov, po podatkih Ekogorja 6550 ton. Zdaj jih intenzivneje odvažajo v Suhadole, kjer jih balirajo. »Takšen način baliranja odpadkov izpolnjuje vse pogoje z vidika okoljevarstvenih zahtev in je običajna praksa tudi drugod po Evropi. Vsekakor nameravamo bale skladiščiti samo začasno, do njihove dokončne energijske izrabe,« pravi Tea Ulaga iz Publikusa. Na Jesenicah smrad odpravljajo že od jeseni 2016.
A do energijske izrabe (sežiga) odpadkov je še daleč, saj država rešitve za sežig nima. Zmogljivosti v edini sežigalnici pri nas, celjski, so zasedene, na vprašanje, zakaj odpadkov na sežig ne vozijo v Avstrijo, pa so v Ekogorju že pred časom odgovorili, da so kapacitete v Avstriji zasedene oziroma je sežig drag.

Komentarji: