Drugi krog v Kranju, Tržiču in na Jesenicah

Čeprav je bila v večini gorenjskih občin volilna tekma odločena, ker se je za mesto župana potegoval le en kandidat ali pa je bila premoč aktualnega župana zelo očitna, so nekatere občine, kjer je bila tekma napeta in zanimiva.
Fotografija: Matjaž Rakovec in Zoran Stevanović. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Rakovec in Zoran Stevanović. FOTO: Leon Vidic/Delo

Mestna občina Kranj


Matjaž Rakovec je takole poskrbel za svoje volivce in mimoidoče. FOTO: Leon Vidic/Delo
Matjaž Rakovec je takole poskrbel za svoje volivce in mimoidoče. FOTO: Leon Vidic/DeloObčina Jesenice - drugi krog


Tudi tokrat so bile Jesenice ena od občin, kjer se je odvijala bolj zanimiva županska tekma. Starega župana Tomaža Toma Mencingerja je izzvalo šest kandidatov, med njimi je bil najbolj uspešen Blaž Račič, ki je bil pred kandidaturo novinar in dopisnik Dela. Račič je namreč po skoraj vseh preštetih glasovih dobil 23,54 odstotka glasov in se tako uvrstil na prvo mesto, mu pa Mencinger diha za vrat s 23,16 odstotki glasov. 

Ostali kandidati so bili Miha Rebolj, zdajšnji podžupan, sicer pa nekdanji hokejist (22,33 odstotka glasov), Alma Rekić, ki je znana kot vrhunska kuharica in nekdanja sodnica v oddaji MasterChef Slovenija, (15,69 odstotka glasov), Janko Pirc (5,79 odstotka glasov), Žarko Štrumbl (5,02 odstotka glasov), Gordana Ana Višnar Župančič (4,47 odstotka glasov). 


Občina Tržič - drugi krog

V Tržiču se je za županski stolček potegovalo šest kandidatov, med njimi dosedanji župan Borut Sajovic ter nekdanji župan in poslanec SDS Pavel Rupar. Sajovic je dobil 47,5 odstotka, Rupar pa 19,15 odstotka glasov. Med kandidati so bili še Klemen Belhar (16,82 odstotka glasov), Andrej Frelih (7,24 odstotka glasov), Drago Zadnikar (5,48 odstotka glasov) in Duško Krupljanin (3,81 odstotka glasov). 

V Tržiču sta najbolj vidna kandidata dosedanji župan Borut Sajovic in Pavel Rupar. FOTO: Arhiv Dela
V Tržiču sta najbolj vidna kandidata dosedanji župan Borut Sajovic in Pavel Rupar. FOTO: Arhiv DelaObčina Bohinj - prešteti vsi glasovi/drugi krog


Bohinj je občina, o kateri mediji veliko poročamo, predvsem ker je tako pomembna turistična občina. Na njenem čelu je Jože Sodja, ki je podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana. Župan Franc Kramar je bil namreč izvoljen v državni zbor, kjer deluje kot poslanec SAB, Sodja pa na teh volitvah poskuša postati župan s polnim mandatom. Uspelo se mu je prebiti v drugi krog, saj je dobil 47,5 odstotka glasov, spopadel pa se bo z Bojanom Travnom, ki je dobil 31,19 odstotka glasov. 

Za župansko mesto sta se potegovala še Janez Režek (13,24 odstotka glasov) in Emil Šubelj (8,07 odstotka glasov). 


Občina Kamnik - drugi krog


V občini Kamnik, ki je svojega izvoljenega župana izgubila, ker se je Marjan Šarec podal v državno politiko, je županski stolček do zdaj grel podžupan Igor Žavbi. Ta kandidira tudi za poln mandat, z njim pa tekmujejo Matjaž Zorman, Sandi (Aleksander) Uršič, Anton Tone Smolnikar (ki je že opravljal župansko funkcijo), Duško Papež, Matej Slapar in Štefan Virjent.

Prešteli so skoraj vse glasove in jasno je, da bo drugi krog, v katerem se bosta pomerila Slapar (29,56 odstotka glasov) in Žavbi (28,96 odstotka glasov). 


Občina Žirovnica - prešteti vsi glasovi/župan izbran


V Žirovnici sta se za župansko mesto potegovala dva kandidata – dosedanji župan Leopold Pogačar in Mojca Vene. Pogačar je prepričljivo zmagal, saj je dobil 67,39 odstotka glasov, Venetova pa 32,61 odstotka glasov. 


Občina Radovljica - župan izbran


V občini Radovljica je bilo pet kandidatov. Dosedanjemu županu Cirilu Globočniku je uspelo zmagati v prvem krogu, in sicer s 57,63 odstotka glasovi. V tekmi za županski stolček so sicer bili še Branko Fajfar (14,09 odstotka glasov), Andrej Potočnik(12,58 odstotka glasov), Dalibor Šolar (8,88 odstotka glasov) in Vojka Jesenko (6,82 odstotka glasov). 


Občina Škofja Loka - prešteti vsi glasovi/drugi krog


Tesen boj se je odvil v Škofji Loki. Tam aktualni župan Miha Ješe ni kandidiral, za njegovo »nasledstvo« pa so se spopadli trije kandidati: Rolando Krajnik, Tine Radinja in Robert Strah. Radinja je dobil 43,17, Strah pa 37,38 odstotka glasov in tako bo Škofja Loka imela še en krog. Krajnik je medtem dobil 19,46 odstotka glasov. 


Občina Naklo - drugi krog


V občini Naklo so prešteli 99,96 odstotka glasov in tudi tam bodo imeli drugi krog. Aktualni župan Marko Mravlja je dobil 37,38 odstotka glasov, Ivan Meglič pa 27,48 odstotka glasov. Ostali kandidati so bili še: Primož Povše (18,8 odstotka glasov), Drago Goričan (14,19 odstotka glasov) in Stane Oman (2,16 odstotka glasov).


Občina Domžale - drugi krog


V Domžalah so imeli štiri kandidate: aktualnemu županu Toniju Dragarju so se v tekmi pridružili Metod Marčun, Bojan Arh in Alenka Resinovič Reza, ki je medijsko znana tudi širši Sloveniji, saj je bila vrsto let radijska voditeljica in voditeljica vremena na POP TV. Prešteli so skoraj vse glasove in jasno je, da imajo drugi krog. Dragar (46 odstotkov glasov) proti Marčunu (43 odstotkov glasov). Resinovičeva je dobila 5,71 odstotka glasov, Arh pa 4,41 odstotka glasov.


Občina Šenčur - prešteli vse glasove/župan izbran


V občini Šenčur si je župan Ciril Kozjek želel novega mandata in ga tudi dobil. Volivci so mu namenili 63,88 odstotka glasov. Ostali kandidati so bili: Matej Knific (17,07 odstotka glasov), Igor Kajzer (10 odstotkov) in Valerij Grašič (9,05 odstotka glasov). 


Občina Žiri - prešteli vse glasove/župan izbran


Občina Žiri bo še naprej obdržala aktualnega župana Janeza Žaklja. Dobil je 66,1 odstotka glasov, medtem ko je Andrej Poljanšek dobil 33,9 odstotka glasov. 


Občina Preddvor - prešteli vse glasove/župan izbran


V občini Preddvor aktualni župan Miran Zadnikar ne kandidira več, za njegovo mesto pa so se potegovali trije kandidati: Rok Roblek, Aleš Drekonja in Miha Likar. Prešteli so vse glasove in novi župan je postal Roblek, ki je dobil 65,76 odstotka glasov, medtem ko je Drekonja dobil 19,6 odstotka glasov, Likar pa 14,64 odstotka glasov. 


Preberite še:

Komentarji: