12. festival Hokus Pokus

V Pionirskem domu bo​​​​​​​ v ospredju odnos človeško telo – stroj
Fotografija: Nefunkcionalno kolo z metlo FOTO Ana Zibelnik
Odpri galerijo
Nefunkcionalno kolo z metlo FOTO Ana Zibelnik

V Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih bo prihodnji teden od ponedeljka, 7. januarja do petka, 11. januarja potekal 12. festival znanosti Hokus Pokus, ki skozi aktivne delavnice različnih ustanov spodbuja zanimanje za znanost in širi zavest o soodvisnosti narave, tehnologije in človeka. Letošnji festival v ospredje postavlja odnos človeško telo – stroj ter se sooča z vprašanji razumevanja človeškega telesa kot stroja, vpliva moderne tehnologije na naše telo in uporabe tehnoloških znanj. 

Program festivala bodo v dopoldanskem času z aktivnimi delavnicami sooblikovali strokovnjaki, ki predstavijo svoje inovacije na temeljih znanosti in novih tehnologij, zavodi s področja znanosti, interdisciplinarni umetniki, društva in podjetja, ki raziskujejo teme festivala. Otrokom bodo tematiko približali skozi različne dejavnosti, kot so izdelava vremenske postaje, vlagomera, holograma in robota. 

V okviru 12. festivala Hokus Pokus bo v Mali dvorani Pionirskega doma na ogled razstava Luke Savića, projekt Alreadymade, ki se nanaša na delo Marcela Duchampa z naslovom Kolo (1913). Ena izmed glavnih lastnosti Duchampovega kolesa je ne-funkcionalnost. V umetnikovi reinterpretaciji je ne-funkcionalnost kolesa potencirana s tem, da je nefunkcionalnosti še več (mehanična metla, ki pometa tla). Neuporabno pometanje metle naredi Duchampovo kolo še bolj neuporabno.

Komentarji: