Bo šla Tobačna v nemške ali srbske roke?

Opolnoči je potekel rok za nakup nepremičnin Tobačne, na sodišče je romal tudi predlog za začasno odredbo v korist KPL.
Fotografija: V oster boj za nakup Tobačne sta se podala srbski poslovnež Mladen Milanović in Vincenc Grabnar, nemški poslovnež slovenskih korenin. FOTO: Leon Vidic.
Odpri galerijo
V oster boj za nakup Tobačne sta se podala srbski poslovnež Mladen Milanović in Vincenc Grabnar, nemški poslovnež slovenskih korenin. FOTO: Leon Vidic.

Grega Erman, stečajni upravitelj družbe Imos-G, je končal zbiranje zavezujočih ponudb za nakup Tobačne. Po naših informacijah sta ponudbo tudi tokrat oddala KPL v lasti srbskega poslovneža Mladena Milanovića in zamejski Slovenec Vincenc Grabnar skupaj z nemškimi vlagatelji. Bo Tobačna pristala v lasti srbskega ali nemškega poslovneža? V ozadju prodaje se stopnjuje tudi pritisk na stečajnega upravitelja.

Razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup 49 nepremičnin na območju med Tržaško in Bleiweisovo cesto v višini 23 milijonov evrov je Grega Erman, stečajni upravitelj pripadlega gradbinca Imos-G, objavil sredi aprila oziroma po tem, ko je maja lani propadel še en razpis za prodajo Tobačne. »Rok za oddajo ponudb se je iztekel včeraj, ponudniki pa lahko ponudbe oddajo še minuto do polnoči. Zato bom ponudbe (če bom sploh kakšno prejel) odpiral danes oziroma jutri,« pravi Erman. V postopku prodaje bodo upoštevane zgolj tiste, ki bodo skladne z razpisnimi pogoji. 

To pomeni, da mora biti ponujena cena enaka ali višja od izhodiščne cene 23 milijonov evrov,« dodaja Erman. Le nekaj dni pred koncem roka za zbiranje ponudb pa se je zgodil preobrat in s tem (pravni) pritisk na Ermana. V Delu smo pisali, da je odvetniška družba Čeferin, pravna zastopnica KPL in družbe MG Mind v lasti poslovneža iz Republike Srbske Mladena Milanovića, na ljubljansko okrožno sodišče 7. junija naslovila predlog za izdajo obveznega navodila stečajnemu upravitelju Ermanu. Sodišču so predlagali, naj stečajni upravitelj izda sklep o izidu zbiranja ponudb za Tobačno v višini 23,1 milijona evrov, hkrati pa naj Erman umakne vabilo za zbiranje ponudb. Ponudnika trdita, da sta na lanskem zbiranju nezavezujočih ponudb dala 23,1 milijona evrov vredno zavezujočo ponudbo.


Erman na Ajpesu objavil izredno poročilo


Erman je kljub pravnemu zapletu nadaljeval zbiranje zavezujočih ponudb za nakup Tobačne in dodal, da je svoje stališče o predlogu ponudnikov podal v izrednem poročilu, ki ga je javno objavil tudi na Ajpesu. »Netočna je navedba, da sem v rednem poročilu julija lani navedel neresnična izvajanja, češ da ponudnika nista prejela vabila na interno dražbo in da zato nista mogla uresničiti nakupa, za katerega sta dala zavezujočo ponudbo. KPL je 22. maja lani prejel vabilo na neposredna pogajanja, vendar se ga ni udeležil,« je zapisal Erman.

Pri tem je dodal, da so v postopku (nezavezujočega) zbiranja ponudb zaradi prodaje na podlagi neposrednih pogajanj vse ponudbe zanje zavezujoče. To izhaja iz razpisnih pogojev, če prodajalec njihovo ponudbo sprejme. »Ker je bila zadeva v poročilu stečajnega upravitelja v celoti pojasnjena, sodišče ne bo izdajalo posebnih navodil,« so pojasnili na sodišču.


KPL ne popušča, v igri tudi Grabnar


Zaradi domnevnega negospodarnega ravnanja stečajnega upravitelja Ermana je KPL vložil tudi odškodninsko tožbo. »Proti stečajnemu upravitelju smo 8. junija vložili predlog za izdajo začasne odredbe, ki se nanaša na izdajo obvestila o izidu postopka javnega zbiranja ponudb za kompleksa nepremičnin Tobačne mesto v korist naših strank. Odškodninski zahtevek pa ni bil vsebovan,« odgovarjajo v odvetniški družbi Čeferin. »Ker dejanskih okoliščin ne poznam, zaplete težko komentiram. Ocenjujem pa, da gre za pritisk tako na stečajnega upravitelja kot tudi na potencialne kupce,« meni Marko Zaman, predsednik zbornice upraviteljev. KPL naj bi se skupaj z bosansko družbo MG Mind tudi tokrat prijavil na razpis za nakup Tobačne, nakup pa naj bi financirale tako bosanske kot ena izmed slovenskih bank. Da je skupaj z nemškimi investitorji oddal ponudbo za nakup Tobačne, je potrdil tudi zamejski Slovenec Vincenc Grabnar.

Komentarji: