Bodo tujci končali nasedle mestne projekte?

Kupci: Tobačna mesto, Kolizej in Emonika so med večjimi nepremičninskimi projekti v prestolnici, ki naj bi jih financirali in končali tujci
Fotografija: Zaraščena gradbena jama na območju Tobačne bo morda sredi junija dobila kupca, ki bo dokončal projekt Tobačna mesto. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Zaraščena gradbena jama na območju Tobačne bo morda sredi junija dobila kupca, ki bo dokončal projekt Tobačna mesto. Foto Voranc Vogel

Ljubljana – Grega Erman, stečajni upravitelj družbe Imos-G, bo morda sredi meseca presekal večletno sago in vendarle prodal kompleks Tobačna mesto. Po naših informacijah se za nepremičnine, ocenjene na 23 milijonov evrov, med drugim resno zanima nemški vlagatelj s slovenskimi koreninami. Tudi nasedla projekta Kolizej in Emoniko naj bi končali tujci, vprašanje je le, če se bo to res tudi uresničilo.

Projekt Tobačna mesto se že leta vleče kot jara kača. Družba Imos-G v lasti Imosa Holdinga je v času, ko je bila še plačilno sposobna, napovedovala, da bodo na območju nekdanje tovarne Tobačna do sredine leta 2013 zrasla številna stanovanja, poslovni objekt in garažna hiša s približno 900 parkirnimi mesti. Morebitne vlagatelje so tedaj iskali ne le v Sloveniji in Evropi, ampak tudi v Azerbajdžanu, Kazahstanu, na Kitajskem in Bližnjem vzhodu. Ko se je sredi leta 2015 premoženje Imosa-G znašlo v stečaju in kasneje v prodaji, je sodišče objavilo vabilo k zbiranju nezavezujočih ponudb za nakup 56.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju Tobačne. Za stečajnega upravitelja Imosa-G je bil imenovan Grega Erman, ki je kompleks prodajal v celoti. Sredi aprila pa je Erman objavil novo zavezujoče zbiranje ponudb za nakup Tobačne mesta. Ponudbe zbira do 18. junija, izklicna cena pa je določena, tako kot pri prejšnji neuspešni prodaji, pri 23 milijonih evrov.


Bo kompleks Tobačna končno dobil lastnika?


Zainteresirani ponudniki morajo do izteka roka za oddajo ponudb vplačati 1,15 milijona evrov varščine ali pa v enakem znesku predložiti bančno garancijo. Pri izbiri najugodnejšega ponudnika bo prodajalec izbral ponudbo, po kateri bo ponujena cena najvišja od ponujenih cen vseh ponudnikov. Če bosta dve ali več ponudb enakih, se bo kot ugodnejša štela tista, ki ponuja krajši rok plačila. Kompleks Tobačna je tudi tokrat naprodaj kot celota, stečajni upravitelj pa bo vse ponudnike o izidu obvestil 15 dni po izteku roka za zbiranje zavezujočih ponudb. Gre za območje med Tržaško in Bleiweisovo cesto in obsega 49 nepremičnin. Pri tem je pri dveh manjših zemljiščih Imos-G še vedno četrtinski lastnik. Na omenjenem območju je predvidena gradnja okoli 600 stanovanj v devetih stolpnicah, v katerih bi bili tudi trgovski in poslovni prostori, zgradili naj bi tudi hotel s kongresno ponudbo.

Premoženje Imosa-G je bilo že nekajkrat naprodaj, nazadnje lani, ko je na poziv prispelo 15 nezavezujočih ponudb. Najvišji ponudbi v višini 23 milijonov evrov sta takrat oddali nemška družba VG Dienstleistungen UG in bosanska družba MG Mind. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je tudi zdaj za nakup resno zainteresiran nemški kupec s slovenskimi koreninami. Družba VG Dienstleistungen UG je namreč v lasti Ljubljančana Vincenca Grabnarja, ki že več kot štiri desetletja prebiva in dela v Stuttgartu, v nakup nepremičnin na območju Tobačne pa se po naših informacijah podaja z več nemškimi vlagatelji. Ali neuradne informacije držijo in koliko je slovenski izseljenec pripravljen ponuditi za kompleks Tobačne, nam ni uspelo izvedeti, saj se Grabnar na klice ni odzval. V prejšnjih krogih prodaje je bil poleg Grabnarja med resnejšimi interesenti za nakup Tobačne tudi ljubljanski KPL v lasti poslovneža iz Republike srbske Mladena Milanovića. Ker pa se postopek prodaje še ni končal, nam stečajni upravitelj Erman ni mogel posredovati informacij o prejetih zavezujočih ponudbah.


Avstrijci kupili zemljišče na območju Kolizeja


V središču prestolnice že od avgusta leta 2011, ko so porušili stari Kolizej, zeva še ena zaraščena gradbena jama, ki vse bolj kazi tako ugled Gosposvetske ceste kot tudi strogega središča mesta. Kot je znano, bodo na Gosposvetski predvidoma do poleti uredili promenado, podobno tisti na Slovenski cesti. Zemljišče na območju nekdanjega Kolizeja, kjer naj bi stal nepremičninski projekt palača Schellenburg, pa ima od marca (spet) novega lastnika. Avgusta leta 2016 je zemljišče od družbe Tivoli Projekt poslovneža Jožeta Anderliča kupil južnoafriški sklad Greenbay Properties s sedežem na Mavriciju. Južnoafričane, ki so kupili tudi nakupovalno središče Planet Tuš, sta v Slovenijo pripeljala zakonca Janez in Nevenka Črešnar Pergar. Po poročanju nekaterih medijev je marca južnoafriški sklad okoli 10.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče že prodal, in sicer družbi ILAG Tivoli, Razvoj rezidenc, ki je v lasti avstrijske nepremičninske družbe ILAG s sedežem na Dunaju. Po javno dostopnih podatkih je med tremi zastopniki družbe ILAG Tivoli tudi soproga poslovneža Anderliča Tina Anderlič Jelenc. Po prvotnih načrtih naj bi Avstrijci na območju nekdanjega Kolizeja zgradili 127 nadstandardnih stanovanj ter pisarniške in trgovske prostore, gradnja naj bi se začela poleti. Poslovnež Jože Anderlič teh načrtov ni želel komentirati, češ da so za odgovore pristojni na avstrijski družbi ILAG.


Zakaj se Emonika ne premika?


Dušan Mes, prvi mož Slovenskih železnic, je še vedno prepričan, da bo prestolnica do leta 2020 dobila novo avtobusno in železniško postajo, trgovskega centra in hotela v okviru projekta Emonika pa, kot pravi, očitno ne bo. Zasebni tuji vlagatelj, ki bi zgradil komercialni del Emonike, se je namreč za nedoločen čas umaknil. Gre za južnoafriški nepremičninski sklad Mas Real Estate, ki je z romunskim investicijskim skladom Prime Kapital ustanovil skupno podjetje za vlaganje v komercialni del projekta Emonika in ga pred meseci (brez konkretnih pojasnil) za nedoločen čas ustavil. O tem so zgolj obvestili svoje delničarje. Mes je marca za Delo izjavil, da jih zasebni investitorji o tem, zakaj so ustavili izvajanje komercialnega dela Emonike, niso obvestili. »Zato tudi težko komentiram, zakaj ustavljajo projekt oziroma zakaj z lastniki zemljišč, torej z družbo Granit Polus, niso prišli do določenih rešitev,« je dejal Mes. Ko smo ga pred dnevi vprašali, ali se projekt Emonika premika, je zatrdil, da v zvezi s tem za zdaj ni nič novega. Zasebni tuji vlagatelji so sprva načrtovali, da bodo na območju zdajšnje železniške in avtobusne postaje na okoli 88.000 kvadratnih metrih poleg 100 metrov visoke stolpnice, hotela in pisarniških prostorov do leta 2021 zgradili tudi dvonadstropno nakupovalno središče. Projekt Emonika je bil leta 2007 ocenjen na 222 milijonov evrov, kasneje se je cena povečala na 350 milijonov evrov, Prime Kapital pa ga je oklestil na 250 milijonov evrov. Po najnovejših načrtih je zgolj investicija v infrastrukturni del, torej gradnjo avtobusne in železniške postaje, ocenjena na okoli sto milijonov evrov.

Komentarji: