Kako je Airbnb pretresel najemniški trg v prestolnici

Ker je v središču mesta vse manj nepremičnin, ki se oddajajo za daljše obdobje, so najemnine poletele v nebo.
Fotografija: Oddajanje nepremičnin prek Airbnb je močno spremenilo najemniški trg v prestolnici. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Oddajanje nepremičnin prek Airbnb je močno spremenilo najemniški trg v prestolnici. FOTO: Jure Eržen/delo

»V prestolnici je vse manj nelegalnega oddajanja nepremičnin prek Airbnb,« ugotavlja Zarja B. Mavec, nepremičninska strokovnjakinja. K temu je veliko prispeval tudi poziv Fursa v začetku leta, naj posamezniki registrirajo turistično dejavnost in se tako izognejo visokim globam. Sicer pa sta Airbnb in Booking v zadnjem letu v Ljubljani bistveno spremenila najemniški trg.

V Ljubljani je največ takšnih ponudnikov, ki stanovanja prek spletne platforme Airbnb oddajajo v središču mesta, cene za najem trenutno znašajo od 40 do 75 evrov za osebo na dan. To razkrivajo podatki Airbnb, kjer smo tudi zasledili, da je v prestolnici trenutno aktivnih 1374 sobodajalcev, povprečna cena za najem pa znaša 66 evrov. Največ povpraševanja je po enosobnih stanovanjih in garsonjerah pa tudi po dvosobnih stanovanjih.

V zadnjih dveh letih je bilo največ ponudbe za najem nepremičnin v središču mesta, vendar se po besedah Zarje B. Mavec, lastnice nepremičninske agencije Inalbela, vse več stanovanj oddaja tudi zunaj strogega središča, denimo za Bežigradom v bližini Plečnikovega stadiona, na Viču v okolici Tobačne in poslovne stavbe Ilirija ter v Spodnji Šiški v bližini Tivolija in Stare cerkve.

1374 sobodajalcev v Ljubljani trenutno oddaja nepremičnine prek Airbnb. FOTO: Reuters
1374 sobodajalcev v Ljubljani trenutno oddaja nepremičnine prek Airbnb. FOTO: Reuters


Skoraj 40 odstotkov vseh nepremičnin v Ljubljani se prek Airbnb oddaja vse leto, število aktivnih sobodajalcev pa iz leta v leto raste. Z lanskih 2912 aktivnih sobodajalcev v prestolnici se je njihovo število povzpelo že na 3354, kar pomeni 72-odstotno letno rast. Po podatkih Airbnb so nepremičnine v Ljubljani, ki se oddajajo prek te spletne platforme, v 70 odstotkih popolnoma zasedene.

Najemni trg se je z Airbnb spremenil

»Oddajanje nepremičnin prek Airbnb je močno vplivalo na najemniški trg v Ljubljani in ga tudi spremenilo. Po eni strani se vse več mladih namesto za nakup odloča za najem nepremičnin, po drugi strani pa je vse manj stanovanj, ki se oddajajo za dolgoročni najem. Prav zato so najemnine v središču mesta poletele v nebo. Če so še lani mesečne najemnine za dvosobno stanovanje v središču mesta znašale od 500 do 550 evrov, je treba zdaj odšteti od 750 pa do kar 900 evrov,« ocenjuje Zarja B. Mavec, nepremičninska strokovnjakinja. Kot pravi, je vse manj nelegalnega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform Airbnb in Bookinga.

S povečanim obsegom oddajanja nepremičnin prek spletne platforme Airbnb se je v Ljubljani spremenil najemniški trg, cene pa so poletele v nebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
S povečanim obsegom oddajanja nepremičnin prek spletne platforme Airbnb se je v Ljubljani spremenil najemniški trg, cene pa so poletele v nebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Posamezniki so namreč ugotovili, da so na finančni upravi »resno« zagrozili z inšpekcijami in denarnimi kaznimi, zato so tudi pohiteli s samoprijavami. Po podatkih Fursa je v državi 28.018 registriranih oseb, ki oddajajo nepremičnine v turistične namene, samo letos se jih je na novo registriralo 2229. Spomnimo: če posameznik nelegalno oddaja nepremičnine v najem oziroma če dejavnosti ne registrira, gre za delo na črno, pri oddajanju nepremičnine prek Airbnb pa gre tudi za nedovoljeno oglaševanje. Denarne kazni znašajo od 400 do kar 30.000 evrov.

»Nobena dejavnost ni zastonj,« pojasnjuje Zarja B. Mavec in dodaja, da so obračunani davki in prispevki za sobodajalce, ki imajo registrirano dejavnost, odvisni od statusa posameznika, torej ali gre za fizično ali pravno osebo. Sicer pa v povprečju na mesec vse davščine skupaj s turistično takso za posameznika znašajo od 30 do 40 evrov.

Komentarji: