Kako so prisilno deložirali nekdanjega lastnika Metalke

Cena nekdanje veleblagovnice se znižuje, Franca Gajška, nekdanjega lastnika, pa so s pomočjo policije prisilno izselili.
Fotografija: Metalka FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Metalka FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Heta, slaba banka nekdanje banke Hypo, že od oktobra lani prodaja nekdanjo veleblagovnico Metalka na Dalmatinovi 2. Prodajna cena stavbe se je od lanskega decembra znižala za več kot tri milijone evrov, nekdanjega lastnika Franca Gajška pa so tudi prisilno deložirali. A zapletom s trgovskim centrom ni videti konca.

V Heta Asset Resolution, slabi banki nekdanje avstrijske banke Hypo, od lanskega oktobra prodajajo stavbo nekdanje veleblagovnice Metalka. Izklicno ceno so z 11,7 milijona evrov znižali že na 8,4 milijona evrov. Cena za stavbo z okoli 9500 kvadratnimi metri površin in podzemnimi garažami v središču prestolnice se je od decembra lani do zdaj znižala za 3,3 milijona evrov. »Prodajajo se tudi prostori v sosednji poslovni stavbi Metalke, ki so namenjeni obratovanju stavbe,« so zapisali na Hetini spletni strani.

V ozadju prodaje nekdanje blagovnice je precej zapletena zgodba. Izvedeli smo, da je pred leti tedanji lastnik stavbe Franc Gajšek pri Hypo Leasingu najel za okoli 25 milijonov evrov lizinga in ga zavaroval z nepremičninami v Metalki. Ker obrokov ni zmogel plačevati, je Heta kot pravna naslednica Hypo Leasinga dobila nepremičnine, vendar jih Gajšek ni hotel izročiti. Začela se je sodna bitka za stavbo: marca lani je sodišče izdalo sklep o deložaciji, Gajšek pa je na nepremičnino vpisal plombo.


Heta: Spor z dolžnikom nam je uspelo razrešiti


Večino nepremičnine je do pred kratkim imela v posesti Heta, razen prostorov, kjer je Gajšek zamenjal ključavnice in najel fizično varovanje. »V minulih mesecih smo rešili spor z motenjem posesti na delu nepremičnine. Skladno s pogodbo o financiranju pa smo prodajno ceno znižali za dobre tri milijone evrov,« pojasnjujejo v Heti. Zaradi umeščenosti stavbe v središče prestolnice, lastnih parkirišč in namembnosti je zanimiva naložbena priložnost za domače in tuje vlagatelje. Podatkov o morebitnih kupcih in poslovnih odnosih z Gajškom v Heti ne komentirajo. Izvedeli smo, da je nekdanja veleblagovnica v dobrem stanju, del njene obnove, ocenjene na okoli milijon evrov, poteka skupaj z obnovo Dalmatinove ulice.

Naš vir nam je zaupal, da je za stavbo veliko potencialnih kupcev, do poletja naj bi dosegli tržno ceno sedem milijonov evrov. Gajšek, ki je nekdanjo Metalko želel spremeniti v štirizvezdični hotel, pa pravi, da morebitni kupci »še vedno hodijo naokoli« in da je na nepremičnino še vedno vpisana plomba.
 

Gajšek: Ceno za stavbo so že trikrat znižali


V začetku aprila so Gajška s pomočjo sodnega izvršitelja Borisa Letnarja iz prostorov v nekdanji Metalki poskušali že drugič deložirati. Ker se je temu menda upiral, ga je doletela kazenska ovadba zaradi domnevnega napada na hčer sodnega izvršitelja. »Sodni izvršitelj se je 3. maja v prostore v četrtem nadstropju na Dalmatinovi 2 vrnil s policisti, ki so me fizično odnesli iz prostorov. Odpeljali so opremo pa tudi odvetniške in sodniške toge ter policijske uniforme, izdelane v Labodu. Zanimivo, da o tem ne obstajajo zapisniki, prav tako ni znano, kje so zaseženi predmeti. Ocenjujem, da gre za milijonsko škodo,« pojasnjuje Gajšek. Pravi, da mu je izvršitelj ob deložaciji marca lani odvzel tudi prometna dovoljenja za vozila iz ameriške Montane, parkirana v podzemni garaži Metalke.

Vprašanja o tem, kaj se je resnično dogajalo pri deložaciji, smo naslovili na sodnega izvršitelja Borisa Letnarja. »Izvršitelj ne more podati nikakršnih informacij, obrnite se na stranke v postopku. Ker gre za varstvo osebnih podatkov, se sodni izvršitelj ne sme opredeljevati,« so na kratko odgovorili v pisarni izvršitelja Letnarja.


Gajškovi odvetniki o ozadju in deložaciji


Odvetniška pisarna Kosmač, pravna zastopnica Gajška v sporu s Heto, pa nam je posredovala na več straneh popisan kronološki pregled dogajanja o zasegu in izpraznitvi prostorov v četrtem nadstropju Metalke. Navajajo, da je ljubljansko okrožno sodišče na podlagi Hetinega predloga za izvršbo zoper družbo DFR v stečaju (v lasti družbe NPMM) decembra 2016 izdalo sklep o izvršbi. Sodni izvršitelj Boris Letnar je 13. marca lani izpraznil omenjene poslovne prostore in jih izročil Heti v posest.

»Družba NPMM je pravna naslednica Metalke Trgovine, ki je tudi po prenosu lastninske pravice na Heto ostala posredna posestnica prostorov v četrtem nadstropju Metalke.

V začetku aprila lani je družba NPMM omenjene prostore ponovno prevzela v posest, in sicer tako, da je naročila menjavo ključavnic na ključnih vratih. Te so bile zamenjane z enakimi sistemskimi ključavnicami, kot so bile na vratih, preden jih je zamenjal izvršitelj. Vsi dotedanji najemniki in uporabniki poslovnih prostorov so lahko vstopali v svoje prostore z istimi ključi, ki so jih ves čas imeli,« pravijo v odvetniški pisarni Kosmač.

Heta je 5. aprila lani zoper Gajška vložila tožbo zaradi motenja posesti in sodišču predlagala izdajo začasne odredbe. »Sodišče je naši stranki in družbi za varovanje naložilo, naj na nepremičnini vzpostavijo prvotno stanje in da mora tožeči stranki (Heti, op. a.) v treh dneh izročiti vse ključe zamenjanihh ključavnic in zapustiti prostore. Vendar naša stranka ni motila posesti Hete, zato niti ni mogla ravnati v skladu z začasno odredbo sodišča,« poudarjajo Gajškovi odvetniki. Tožba Hete o motenju posesti zoper Gajška še ni pravnomočna.


V zadnjem trenutku spet preobrat


Ko je v začetku aprila sodni izvršitelj Letnar opravljal izpraznitev teh poslovnih prostorov, so ga Gajškovi odvetniki obvestili, da njihova stranka ni posestnik nepremičnine, ampak je nepremičnina v lasti drugih pravnih oseb. Sodni izvršitelj je pri deložaciji odvetniku Kosmaču zagotovil, da jim bo posredoval tudi zapisnik o izpraznitvi nepremičnin, vendar se to do zdaj ni zgodilo. Pred dnevi pa se je zgodil še en nepričakovan preobrat: stečaj družbe NPPM, univerzalne pravne naslednice Metalke Trgovine, je bil razveljavljen, njen direktor pa je spet postal Franc Gajšek.

»Družba NPPM, ki je vpisala plombo na vseh nepremičninah na Dalmatinovi 2, tako nadaljuje izbrisno tožbo proti Heti, po kateri bi se lahko spet vpisal kot lastnik blagovnice Metalka in stolpnice. Morda se bodo v Heti zdaj odločili, da se začnemo ponovno pogovarjati o odkupu vseh nepremičnin v paketu,« še pravi Gajšek. O tem se je že dogovoril s prejšnjim direktorjem Hete Ivanom Dujmovićem, vendar po Gajškovih besedah v Heti te obljube niso izpolnili.
 

Komentarji: