Kam s hišnimi ljubljenčki med dopustom

Nadstandardna oskrba malih živali je lahko donosen posel, a pri tem največ štejeta zadovoljstvo in sreča živali in njihovih lastnikov
Fotografija: V pasjem domu Nine Bešter se kosmatinci poleti hladijo z domačim sladoledom. FOTO: Nina Bešter, osebni arhiv
Odpri galerijo
V pasjem domu Nine Bešter se kosmatinci poleti hladijo z domačim sladoledom. FOTO: Nina Bešter, osebni arhiv

Pasji in mačji hoteli ali pa varstvo in oskrba živali kar na domu. Vse to so rešitve za lastnike psov, mačk in drugih malih živali, ki ne vedo kam z njimi med počitnicami. »Varstvo psov je iz hobija v najstniških letih prešel v sanjski poklic in način življenja,« pravi Nina Bešter, oskrbnica živali, ki se s tem ukvarja že 14 let.

Dopust ali daljše potovanje številnim lastnikom hišnih ljubljenčkov zagotovo povzroča veliko skrbi, pa tudi razmeroma veliko stresa. Srečajo se namreč z vprašanjem: kam s psom, mačko ali želvo med dopustom? Odgovorni lastniki si seveda želijo, da bi bili med njihovo odsotnostjo hišni ljubljenčki dobro oskrbovani, pa tudi, da se bodo dobro počutili oziroma, da bo poskrbljeno za njihovo socializacijo. Pri tem gre za nadstandardno oskrbo malih živali, s katero se profesionalno ukvarja vse več ljudi. Med njimi je tudi Nina Bešter, mlada oskrbnica iz Domžal, ki je, kot pravi, v pasjem svetu že dobrih 14 let. »Delo s psi mi od nekdaj daje tisto nekaj več, kar si najbrž želi vsak, ki izbira svoj poklic. Varstvo psov je iz hobija v najstniških letih prešel v moj sanjski poklic in način življenja,« pravi Beštrova.


Psi na kavču ali kar v postelji


Na vprašanje, v čem je drugačna od drugih ponudnikov tovrstnih storitev, odgovarja: »Moj način varstva je drugačen, saj psi z nami bivajo v hiši. Večkrat še pošalim, da je moje varstvo namenjeno razvajenim kužkom, torej tistim, ki so vajeni bivanja v notranjosti in človeške bližine. Dovoljeno jim je namreč spanje na kavču, pa tudi v postelji.« Večino strank pridobiva prek priporočil znancev in prijateljev. In prav tega je vesela, saj, kot pravi, ni lepšega, kot zadovoljna stranka in njen štirinožni prijatelj. V povprečju so kužki pri njej v varstvu teden dni, ponuja tudi dnevno varstvo. »Na dan opravimo dva daljša sprehoda, pasje možgančke zaposlim z različnimi interaktivnimi igračami, obvezno je tudi dnevno »crkljanje«,« pripoveduje sogovornica. Za celodnevno varstvo s prenočitvijo je treba odšteti 20 evrov, za varstvo čez dan pa 15 evrov.


Dobro počutje tudi za lastnike


Poskrbi pa tudi za dobro počutje lastnikov, saj jim z rednimi sporočili in fotografijami njihovih psov polepša njihov dopust. Trenutno ima v oskrbi osem psov in ker so termini do konca poletja že polno zasedeni, rezervacije sprejema šele od septembra naprej. Je ena redkih, ki od lastnikov psov zahteva, da njihovo hrano prinesejo s seboj v varstvo. S tem se namreč izogne morebitnim prebavnim težavam, ki jih lahko povzroči menjava hrane.

»Glede hrane kužkov se prilagodim. Lastniki lahko prinesejo tako brikete kot tudi surovo hrano, lahko pa jim hrano tudi skuham,« pravi. Poleg varstva ima Beštrova skupaj s fantom Aljošo še pasji salon, kjer kosmatincem zagotavlja nego – od kopanja, sušenja in striženja do nege ušes. »V dobrih štirinajstih letih sem spoznala velik krog varovancev, ki se z mahajočimi repki vedno znova vračajo nazaj v naš pasji dom. Zadovoljstvo strank mi namreč veliko pomeni. Včasih se celo zgodi, da kakšen kuža sploh noče domov,« v smehu dodaja mlada certificirana oskrbnica malih živali Nina Bešter.


Ko za mačke poskrbijo kar pri vas doma


Imate mačka? Brez skrbi, tudi zanj bodo poskrbeli pri vas doma. S to dejavnostjo se že dobrih devet let ukvarja tudi Bojka Lavrič iz podjetja Pa-pa pes. »Ustanovljeni smo bili z namenom oskrbe hišnih živali na domu, kar pomeni, da za male živali poskrbimo na oskrbnikovem domu ali pa pri nas doma, kjer simuliramo domače okolje,« pripoveduje Lavričeva.

Gre za nadstandardno storitev, saj tako poskrbijo, da zaradi premika in menjave bivalnega prostora žival ne doživi stresa. Tako omilijo stisko, ki jo živali občutijo ob odsotnosti lastnika. Za oskrbo muc na domu je treba odšteti 6,5 evra, za druge male hišne živali pa 3,5 evra. Pri tem je treba prišteti še prihod na dom, kar pomeni dodatnih 3,5 evra. Največje povpraševanje po tovrstnih storitvah je seveda poleti, pa tudi med prazniki in v času šolskih počitnic, največ dela pa imajo od junija do septembra.

Komentarji: